Контракти.ua

477  —  25.06
В ISW пояснили, які об'єкти США дозволили вражати на території РФ зі своєї зброї
В ISW пояснили, які об'єкти США дозволили вражати на території РФ зі своєї зброї

Сполучені Штати дозволили Силам оборони атакувати на території Росії лише ті підрозділи й об'єкти, які готуються завдати удару по території України або позиціях ЗСУ, або вже атакують їх.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW). Про це повідомляють Контракти.UA.

 

Зазначається, що США все ще забороняють Збройним силам завдавати ударів по легітимних військових цілях на території РФ, що розташовані в зоні досяжності американських зенітних ракетних комплексів HIMARS.

У звіті послалися на нещодавні повідомлення Associated Press та Washington Post, в яких зазначається, що Пентагон усе ще забороняє ЗСУ атакувати російські військові об'єкти, які не вчиняють активних нападів на Україну та не готуються до нападу на її територію чи війська.

У звіті нагадали заяву речника Пентагону Чарлі Дітца про те, що США дозволяють Україні стріляти з наданих реактивних систем залпового вогню HIMARS по території Росії, де російські війська атакують Україну, та що правила застосування наданої США зброї на російській території "не стосуються географії чи певного радіусу дії". 17 червня радник з питань національної безпеки США Джейк Салліван аналогічно заявив, що "справа не в географії....".

Аналітики ISW пояснили заяви американських чиновників. Йдеться про ситуації, що якщо Росія атакує або має намір атакувати зі своєї території Україну, Збройним силам дозволяється завдати удару у відповідь з американської зброї лише по підрозділах, що атакують її з-за кордону.

"Ці заяви вказують на те, що США дозволять Силам оборони завдавати ударів по російських військових об'єктах лише у тому випадку, якщо російські об'єкти спочатку продемонструють, що вони беруть участь в активних бойових діях або готуються до бойових дій, що неминуче відбудуться. Обмеження США змушують українське керівництво ретельно визначати, чи відповідає та чи інша ціль вищезазначеним вимогам, перш ніж давати дозвіл на тактичні вогневі місії", - йдеться у звіті.

В Інституті вивчення війни зазначили, що політика США, як і раніше, оберігає більшу частину російського безпечного простору від атак, оскільки забороняє українській армії запускати балістичні ракети ATACMS по будь-яких військових цілях на території Росії. При цьому в ISW уточнили, що жодна з великих російських військових авіабаз не розташована у зоні досяжності снарядів GMLRS (60-92 км), але багато з них перебувають у зоні досяжності ракет ATACMS (до 300 км).

Заборона ударів по території РФ

З початку поставок західної зброї влітку 2022 року, США і західні союзники Києва заборонили використовувати ці озброєння для ударів по території Росії - дозволяється лише атакувати ворожі об'єкти на тимчасово окупованих територіях України.

У травні цього року Росія почала наступ на Харківську область, що супроводжувався активними ударами керованими авіабомбами по населених пунктах області та місту Харків. Київ звернувся до США і союзників з проханням дозволити використовувати західні системи й озброєння для збиття російських винищувачів та інших об'єктів, що атакують прикордоння Харківської області.

Спочатку Сполучені Штати не надали такого дозволу, однак після того, як більшість країн Європи дозволили ЗСУ використовувати їхню зброю для ударів по Росії, Вашингтон змінив свою точку зору. Білий дім і Пентагон дозволили бити з американської зброї та американськими снарядами по території РФ, але заборонили використовувати для цього балістичні ракети ATACMS.

21 червня радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що Україні дозволено "завдати удару у відповідь по силах, які завдають ударів по ній з-за кордону". Він додав, що тут "ідеться не про географію, а про здоровий глузд".

Однак видання The Washington Post повідомило, що США заборонили Силам оборони вражати об'єкти на відстані понад 100 км від кордону України з Росією, а також бити по ключових російських аеродромах.

Статьи по теме
В ISW пояснили, чому США мають дозволити ЗСУ вражати об'єкти у глибокому тилу РФ
В ISW пояснили, чому США мають дозволити ЗСУ вражати об'єкти у глибокому тилу РФ

Дозвіл США завдавати удари американськими ракетами об'єкти у глибокому тилу Росії, міг би не лише виводити з ладу аеродроми, а і багато інших військових об'єктів, які армія держави-агресора задіює у війні проти України.
26.08 — 344

В ISW пояснили, чому Кремль намагається применшити масштаб подій в Курській області
В ISW пояснили, чому Кремль намагається применшити масштаб подій в Курській області

Путін, зокрема, хоче уникнути повного переходу на військовий режим і запобігти невдоволенню в суспільстві.
12.08 — 969

Які причини активного просування окупантів у Донецькій області: в ISW пояснили
Які причини активного просування окупантів у Донецькій області: в ISW пояснили

Російські війська продовжують повільно, але впевнено просуватися в напрямку Покровська.
03.08 — 1093