Контракти.ua

207  —  20.06
Nvidia стала найдорожчою компанією у світі завдяки буму штучного інтелекту
Nvidia стала найдорожчою компанією у світі завдяки буму штучного інтелекту

Nvidia стала найдорожчою компанією у світі після приголомшливого зростання її акцій, що підкреслює величезну роль, яку інвестори очікують від штучного інтелекту у світовій економіці найближчими роками.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Reuters. Про це повідомляють Контракти.UA.

Акції Nvidia 18 червня зросли на 3,5%, внаслідок чого їхня ринкова вартість склала близько 3,34 трлн доларів. Це підняло лідера напівпровідникової індустрії вище за Microsoft і Apple, які в останні дні боролися за перші місця.

Зростання ринкової вартості Nvidia було викликане попитом на її чіпи, які є золотим стандартом у сфері штучного інтелекту. Акції компанії цього року зросли більш ніж на 170% та піднялися приблизно на 1100% з мінімуму у жовтні 2022 року.

Зростаючий ентузіазм інвесторів щодо штучного інтелекту прискорюють ралі Nvidia. Він відбився на ринковій вартості Nvidia, якій знадобилося всього 96 днів, щоб зрости з 2 трлн доларів до 3 трлн доларів.

За даними Bespoke Investment Group, Microsoft, одній з двох інших компаній, які досягли цього рідкісного рівня, знадобилося 945 днів, щоб піднятися з 2 трлн доларів до 3 трлн доларів, тоді як Apple знадобилося 1044 дні, щоб зробити цей стрибок.

За словами Говарда Сільверблатта, старшого індексного аналітика S&P Dow Jones Indices, лише 11 американських компаній з 1925 року досягли першого місця за ринковою вартістю.

Доля колишніх лідерів рейтингу останні десятиліття розійшлася. Microsoft досягла першого місця наприкінці 1990-х, але потім на початку 2000-х років її акції зазнавали труднощів через міхур доткомів, але в другій половині минулого десятиліття знову різко зросли.

Exxon Mobil стала найдорожчою компанією у світі у 2000-х роках, але її акції впали після падіння цін на нафту.

Для деяких Cisco - це попереджувальна історія. Акції компанії досягли максимуму більш ніж 80 доларів у березні 2000 року, у розпал буму доткомів, під час якого інвестори часто привласнювали приголомшливі оцінки компаніям, пов'язаним з Інтернетом.

Доходи Nvidia

На даний момент прибутки Nvidia підтримують ціну її акцій. В останньому кварталі виручка зросла більш ніж утричі до 26 млрд доларів, а чистий прибуток підскочив у сім разів до 14,9 млрд доларів.

За даними LSEG, виручка в поточному фінансовому році, як очікується, збільшиться приблизно вдвічі, до 120 млрд доларів, а потім зросте ще на 33% у 2026 фінансовому році, до 160 млрд доларів.

Вражаючі фінансові результати та прогнози Nvidia призвели до того, що оцінка її акцій за деякими показниками знизилася, незважаючи на зростання ціни її акцій.

Наприклад, за даними LSEG Datastream, співвідношення ціни і прибутку Nvidia становить 43. Це вище за рівень 25, на якому воно знаходилося на початку року. Навпаки, індекс S&P 500 торгується з різницею у 21 раз.

Хоча Nvidia показала визначні результати, це не єдина компанія, яка отримала вигоду з ентузіазму щодо потенційного прибутку від штучного інтелекту. Акції інших технологічних компаній, у тому числі Super Micro Computer, та Arm Holdings, також різко зросли цього року.

Зазначимо, Microsoft на початку 2024 року обійшла Apple з ринкової капіталізації завдяки інвестиціям в OpenAI, яка започаткувала розвиток генеративного ІІ, запустивши чат-бот ChatGPT.