Контракти.ua

177  —  16.06
Удари ЗСУ по системах ППО можуть зробити Крим непридатним для армії РФ, - ISW
Удари ЗСУ по системах ППО можуть зробити Крим непридатним для армії РФ, - ISW

Подальші удари Повітряних сил ЗСУ по ворожих засобах протиповітряної оборони у тимчасово окупованому Криму, можуть зробити півострів непридатним для використання російською армією в якості плацдарму.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW). Про це повідомляють Контракти.UA.

Зазначається, що постійні удари ЗСУ по російських військових об'єктах у Криму змушують російських військових перекидати на півострів додаткові засоби протиповітряної оборони для захисту існуючих баз і логістичної інфраструктури.

У звіті нагадали слова начальника Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирила Буданова про те, що в рамках зусиль зі зміцнення російської "парасольки" протиповітряної оборони над Кримом, російські війська розмістили на півострові систему ППО С-500, яка, по суті, є модернізованою версією ЗРК С-300. Буданов охарактеризував цю систему як "експериментальну" і додав, що російські війська раніше не використовували її у бойових діях.

Видання Forbes 12 червня повідомило, що після кількох успішних ударів ЗСУ по російських установках, аеродром Бельбек у Криму стає "пасткою виснаження" для російської ППО. У виданні заявили, що під час нещодавніх ударів Повітряні сили знищили елементи чотирьох або п'яти батарей С-400. Водночас там уточнили, що Росія має більше 50 батарей С-400.

Один з користувачів соцмережі X (колишня Twitter), посилаючись на супутникові знімки, зазначив, що російські сили розмістили 17 барж біля мосту через Керченську протоку, який з'єднує окупований Крим з Краснодарським краєм.

Аналітики ISW переконані, що росіяни, ймовірно, мають намір використовувати ці баржі для захисту від ударів українських військово-морських безпілотників по мосту - раніше військові РФ з аналогічних причин встановили на південній стороні мосту вісім барж.

"Нинішні зусилля України, спрямовані на посилення російської парасольки ППО в Криму, можуть призвести до того, що на півострів буде перекинуто більше російських засобів ППО, що зробить їх вразливими до подальших ударів з боку ЗСУ", - йдеться у звіті ISW.

В Інституті припускають, що Сили оборони України проводять організовані зусилля з деградації російської протиповітряної оборони, що може дозволити ЗСУ більш ефективно використовувати пілотовану авіацію (зокрема, винищувачі F-16) в довгостроковій перспективі.

"Захід давно підтримує право України завдавати ударів по російських військових об'єктах в окупованому Криму. Українські війська, в принципі, могли би повторити свої успішні удари по військових об'єктах на території Росії, якби Захід схвалив такі удари в тилу держави-агресора", - йдеться у звіті ISW.

Удари по об'єктах РФ в окупованому Криму

Останнім часом Повітряні сили ЗСУ активізували удари по військових об'єктах і системах ППО росіян у тимчасово окупованому Криму.

Так, 10 червня було вражено російський зенітний ракетний дивізіон біля Джанкоя та біля Чорноморського та Євпаторії.

12 червня Збройні сили вдарили по ворожих ЗРК біля аеродромів у районі Бельбека та Севастополя.

В ISW не виключають, що такими ударами ЗСУ намагаються послабити ППО росіян перед введенням у стрій винищувачів F-16.

США дозволили українській армії бити західною зброєю по об'єктах на території РФ у районі держкордону в Харківській області. Однак Білий дім забороняє атакувати об'єкти на території Росії у глибокому тилу.

Статьи по теме
США мають дозволити ЗСУ бити по РФ на всіх ділянках держкордону, - ISW
США мають дозволити ЗСУ бити по РФ на всіх ділянках держкордону, - ISW

Неоднозначна позиція США стосовно обмежень на використання Україною зброї для нанесення ударів по військових цілях на території Росії, послаблює зусилля Сил оборони стримати ймовірні наступальні операції агресора через північний кордон України.
04.06 — 164