Контракти.ua

643  —  15.06
НАТО обмежило обмін розвідданими з Угорщиною, - ЗМІ
НАТО обмежило обмін розвідданими з Угорщиною, - ЗМІ

НАТО обмежило обмін розвідувальною інформацією з Угорщиною через занепокоєння позицією влади кроїни стосовно Альянсу.

Про це пише РБК-Україна з посиланням VSquare. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як розповів виданню посадовець НАТО в Брюсселі, рішення Альянсу означає, що Угорщина отримує менше інформації від своїх союзників як на двосторонньому рівні, так і через центральні канали НАТО.

"Проблема полягає в тому, що наслідки відчувають усі, оскільки члени Альянсу обмінюються менш секретною розвідувальною інформацією через центральні канали НАТО, знаючи, що Угорщина також є серед одержувачів", - зазначив він.

За словами посадовця, у зв’язку з цими обмеженнями в НАТО створили окремі канали передання інформації, до яких представники Угорщини не мають доступу й ц навіть не знають про них.

Як пояснив колишній працівник однієї з європейських розвідок, головна проблема для НАТО - в політичному керівництві Угорщини.

"Навіть якщо ми довіряємо їхнім старшим офіцерам розвідки, в кінцевому підсумку, якщо ми ділимося з ними інформацією, вона може потрапити в доповіді, які потрапляють на стіл Орбана", - розповів він.

Що передувало

Нагадаємо, нещодавно прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Угорщина працює над "перевизначенням своє членство в НАТО". Будапешт хоче мати можливість відмовитися, якщо Альянс розпочне бойові дії за межами своїх країн-членів. Мова, зокрема, про допомогу Україні.

"Наші юристи та офіцери наполегливо працюють, щоб побачити, як Угорщина може зберегти своє членство в НАТО таким чином, щоб їй не довелося брати участь в діях НАТО за межами території НАТО", - сказав він.

Також 12 червня видання Bloomberg повідомляло, що Угорщина обіцяє не блокувати рішень НАТО щодо допомоги Україні. При цьому Альянс погодився не залучати Будапешт до такої підтримки.

Статьи по теме
Орбан хоче переконати Трампа приїхати на саміт ЄС у листопаді, - ЗМІ
Орбан хоче переконати Трампа приїхати на саміт ЄС у листопаді, - ЗМІ

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан хоче, щоб колишній президент США Дональд Трамп взяв участь у неформальному саміті Євросоюзу, який відбудеться у Будапешті 7-8 листопада.
30.06 — 299

Три країни Європи просять у ЄС гроші, щоб покрити витрати на українських біженців, - ЗМІ
Три країни Європи просять у ЄС гроші, щоб покрити витрати на українських біженців, - ЗМІ

Німеччина, Польща та Чехія запросили у Євросоюзу фінансову допомогу, яка дозволить покрити витрати на прийом українських біженців.
29.06 — 823

У ЄС визначилися з кандидатурами на найвищі посади, - ЗМІ
У ЄС визначилися з кандидатурами на найвищі посади, - ЗМІ

Окрім Урсули фон дер Ляєн на пост глави Єврокомісії, лідери країн Європейського союзу узгодили ще дві кандидатури на найвищі посади в ЄС.
26.06 — 392