Контракти.ua

352  —  31.05
Новий міністр оборони РФ Бєлоусов приречений на поразку: у The Hill пояснили чому
Новий міністр оборони РФ Бєлоусов приречений на поразку: у The Hill пояснили чому

Нещодавні перестановки в уряді російського диктатора Володимира Путіна викликали часто суперечливі оцінки, але існує думка, що призначення Андрія Бєлоусова на посаду міністра оборони РФ є перевагою для кремлівського режиму.

Новопризначений очільник російського Міноборони Андрій Бєлоусов, найімовірніше, зазнає невдачі. Його призначення є не стільки геніальним рішенням Путіна, скільки ще одним свідченням некомпетентності російського лідера. Пише ТСН. Про це повідомляє КОНТРАКТИ.UA.

Про це пише видання The Hill.

Сам Бєлоусов закінчив економічний факультет Московського державного університету в 1981 році. Кінець 1970-х і початок 1980-х років були періодом "високого брежнєвізму" — того, що Михайло Горбачов пізніше назвав "епохою застою".

Хоча СРСР досягав успіхів у точних науках, радянська економіка, як і радянська історія та правознавство, не були теоретично керованими дисциплінами, які практикуються на Заході. Можливо, саме тому ліберальний російський опозиційний економіст Володимир Мілов каже, що Бєлоусов — хороший математик, але поганий економіст.

Не дивно, що Бєлоусов, вочевидь, є прихильником дирижизму — моделі економічного розвитку, згідно з якою держава, а не вільний ринок, відіграє вирішальну роль у прийнятті рішень щодо інвестицій, виробництва та споживання. Дирижизм відповідає уподобанням Путіна і може допомогти мілітаризувати російську економіку, але постає питання: "Якою буде ціна для пересічних росіян?".

"У будь-якому випадку, Бєлоусов не зможе позбавити збройні сили від корупції", — пише автор матеріалу Олександр Дж. Мотиль.

Крім того, той факт, що у Бєлоусова зовсім мало досвіду роботи з бюрократією загалом і з її найгіршим втіленням — російською бюрократією зокрема, — також грає йому не на руку.

"Рішення Путіна про підвищення Бєлоусова — це не просто помилка; воно має всі ознаки ще однієї з його численних стратегічних помилок. Росія втягнута у війну, яку вона не зможе виграти найближчим часом, якщо взагалі зможе, і яка коштує країні приголомшливої кількості загиблих і поранених", — пише The Hill.

Зазначається, що останнє, що потрібно російським збройним силам, — це хаос в інституціях, відповідальних за ухвалення рішень щодо ведення війни. Звісно, це саме те, чого хоче і потребує Україна.

Нагадаємо, раніше радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк пояснив, що основною метою Путіна було усунення потенційної змови генералів, за якою міг стояти Шойгу разом з колишнім секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим. Саме тому він замінив Шойгу на посаді Бєлоусовим.