Контракти.ua

421  —  29.05.24
Продукти, які можуть пошкодити наш мозок: вчені назвали їх
Продукти, які можуть пошкодити наш мозок: вчені назвали їх

Варто обмежити продукти, які перешкоджають когнітивному здоров’ю.

Споживання продуктів із високим ступенем обробки потенційно шкідливе для здоров'я мозку. Пише ТСН. Про це повідомляє КОНТРАКТИ.UA.

Про результати нового дослідження пише Medscape.

Дослідження показало, що дієта з високим вмістом продуктів з високим ступенем переробки (ПВСП) може підвищити ризик зниження когнітивних здібностей та інсульту, тоді як дієта, багата необробленими або мінімально обробленими продуктами, може допомогти знизити ці ризики.

Продукти з підвищеним вмістом цукру, жиру і солі характеризуються низьким вмістом білка і клітковини, і це важливо, оскільки вони необхідні нашому організму. Наприклад, безалкогольні напої, чипси та підсолоджені крупи. На відміну від них, до необроблених продуктів належать свіже м'ясо та овочі.

Попередні дослідження пов'язували високе споживання ПВСП з різними проблемами зі здоров'ям.

Результати показали, що збільшення споживання ПВСП на 10% корелює з підвищенням ризику когнітивних порушень на 16% і ризику інсульту на 8%. Навпаки, більш високе споживання необроблених продуктів було пов'язане з 12% зниженням ризику когнітивних порушень і 9% зниженням ризику інсульту. Ці асоціації зберігалися незалежно від дотримання інших здорових дієт, таких як середземноморська або дієта DASH.

Раніше вчені з'ясували, які речовини у продуктах харчування здатні уповільнити старіння мозку.

Статьи по теме
В Україні значно здорожчали важливі для дітей продукти: про що йдеться
В Україні значно здорожчали важливі для дітей продукти: про що йдеться

Українці почали більше споживати молокопродуктів з початком осені, зросли й ціни.
22.10 — 236

Держстат показав, як змінилися ціни на продукти: рекордне зростання яєць і м’яса
Держстат показав, як змінилися ціни на продукти: рекордне зростання яєць і м’яса

Ціни на основні продукти харчування в Україні за останній рік суттєво зросли. Найбільше подорожчали яйця та м’ясо, тоді як капуста й буряк стали дешевшими.
14.10 — 322

Чи варто чекати здешевлення картоплі та соняшникової олії
Чи варто чекати здешевлення картоплі та соняшникової олії

Восени ціни на картоплю та соняшникову олію в Україні залишатимуться на рівні вище очікування споживачів.
28.09 — 260