Контракти.ua

236  —  29.05
"Повернення українців до "сім'ї братніх народів": як путінська Росія виправдовує криваву війну в Україні

Російська пропаганда вигадує фейки, щоб виправдати криваву війну.

Російські пропагандисти заявляють, що, мовляв, "Україна не має власної ідентичності. І тим паче — нічого спільного з Європою". Росіяни стверджують, що "мають повернути невдячних українців у сім'ю “братніх народів”. Утім, українська нація століттями розвивалася в унісон з Європою. А Росія лише намагалася наздогнати. Пише ТСН. Про це повідомляє КОНТРАКТИ.UA.

Як сьогодні Путін перевертає історичні факти з ніг на голову, і як протиставити обізнаність історичній брехні — у сюжеті Наталі Ярмоли з циклу “Імперія міфів”.

Як Путін бреше про Україну та нашу історію

У травні 2023 року голова конституційного суду РФ притягнув на зустріч із Путіним французьку карту 17 століття, щоб підтвердити тезу диктатора — “України не існує”.

Глядачі вистави не мали помітити, що на мапі є напис “Україна — країна козаків”... Утім, допитливі журналісти знайшли оригінал карти на сайті національної бібліотеки Франції. І швидко розвінчали пропагадистський міф.

Україну на карту Європи наніс князь Василь-Костянтин Острозький. Один з найвпливовіших князів Великого Князівства Литовського. Династія Острозьких володіла 40 замками, тисячами сіл і міст. Крім того, його предок Костянтин Іванович Острозький був полководцем русько-польсько-литовських сил під час битви під Оршею — однією з ключових переможних битв Литовсько-московської війни.

Велися війни, але не лише війни — відбувалися шлюби, відбувалася, скажімо так, міграція певних ідей, зокрема ремісників, розвивалися цехи, інші речі. 1576 року Василь-Костянтин Острозький заснував першу академію на території України, названу на його честь. Східніше — нічого подібного. Перший університет на території сучасної Росії виник майже на 150 років пізніше — 1724 року, за часів Петра у Петербурзі.

Таким чином, кажуть історики, землі сучасної України культурно розвивалися в унісон з Європою.

"І від того часу це позначилося на формуванні в цілому менталітету українців. І тому в нас були перші університети. Могилянський колегіум, тепер Могилянська академія, тому тут вивчали різні мови, переклади робили. Вони їздили по світу, вони навчалися в Греції і Візантії. Російські землі не знали тих процесів, які відбувалися в Україні, які ми називаємо ренесансом, які ми називаємо бароко, а, що найважливіше, у Росії ніколи не було просвітництва", — йдеться у матеріалі ТСН.

Це ті речі, які власне Україну і відрізняють від Росії, і українців як націю вони формують, і, що дуже важливо, вони якоюсь мірою залишаються базовими для нас.

При дворі російського царя Петра І основою еліти були вихідці з України

Саме тому при дворі Петра основу еліти формували вихідці з України. Як-от, головний ідеолог - Феофан Прокопович, випускник Могилянки. Саме він обґрунтував ідеї Російської імперії та абсолютної влади царя. Саме він допоміг Петру І рубати вікно у Європу, яке тепер Європа намагається забити цвяхами.

"У XVIII столітті добра половина слов'янської еліти в Російській імперії — це були українці, тому що українці були набагато більш освічені. Росія мала потребу в еліті управляти великою імперією, вона не мала цієї еліти. Українцям дозволяли брати високі позиції. Але умови були, що вони відречуться від своєї української ідентичності, стануть великоросами. Тобто, біда є в тому, що, насправді, дуже багато тих міфів чи фактів, і ми приклалися, як українці, до творення цих фактів в ХІХ столітті, за що тепер ми мусимо розплачуватися", — наголошує історик Ярослав Грицак.

Яку пропаганду РФ проводить у Європі

Українка Анастасія Сінгаєвська показує російський культурний центр у Празі. Такі є в багатьох європейських столицях. Їх будували ще за радянських часів. І відтоді вони проводили такі собі культурні спецоперації. Він за останні роки неодноразово опинявся у центрі уваги місцевих активістів і правоохоронців. Тут, наприклад, видавали буклети чеською мовою з антиукраїнськими наративами. А ще на його сайті публікували виступи про Путіна та важку боротьбу з так званими неонацистами.

Офіційно центр закритий для відвідувань. Але де-факто організовує заходи. Спецслужби РФ використовують подібні центри для розвідувальної діяльності та створення мережі "агентів впливу".

Історичні фейки Росії досягли таких масштабів, що псевдоісторичні тези звучать навіть під час зустрічей на найвищому рівні. Так, Путін ще 2017 року сказав президенту Франції Макрону, що франко-російські відносини почались від Анни Ярославни, яку київський князь Ярослав видав заміж за французького короля Генріха І. Вкотре підкреслюючи, що Київська Русь — це Росія, а не Україна. Та європейці дуже добре володіють фактами. Чия насправді Анна Ярославна — Макрон невдовзі пояснив на увесь світ.

"Я б хотів нагадати, що президент України поїде відвідати місце, де похована Анна Ярославна", — говорив він.

Яка різниця між Росією та Україною

Заперечити тисячолітню українську історію та європейську ідентичність українців будь-якою пропагандою неможливо, кажуть історики. Міф про те, що Україна — частина Росії розбивається на простих паралелях.

"У них — монарх-самодур, у нас — обраний гетьман. У них дворянин — це той, хто біля монарха, у нас шляхтич-козак — це той, хто виконує службові обов'язки, а не їсть крихти зі столу. У них опозиція — це дорівнює шибениці, у нас опозиція — можлива зміна влади", — каже історик Олександр Алфьоров.

Головна різниця: Росія у пошуках кращого життя повсякчас озирається назад. Україна натомість рухається вперед, поділяє і розуміє цінності сучасної Європи. Одна з яких — свобода. Слово, яке завжди викреслювалось із російських підручників і свідомості росіян.