Контракти.ua

801  —  18.05
Путін та Сі Цзіньпін намагаються "проштовхнути" свою ідею закінчення війни в Україні
Путін та Сі Цзіньпін намагаються

Сі Цзіньпін заявив, що Китай і Росія наполягають на "політичному вирішенні" питання війни в Україні.

Китай та країна-агресорка Росія, яка повномасштабно вторглася до України, виступають за політичне врегулювання війни. Про це йшлося під час спільної пресконференції лідера КНР Сі Цзіньпіна та російського диктатора Путіна. Пише ТСН. 

Про це пише BBC.

Як зазначається, Путін зараз перебуває із візитом в Китаї. Там він зустрівся з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Разом вони підписали спільну декларацію. Водночас на пресконференції лідери говорили про поглиблення зв'язків Китаю і РФ, співпрацю у сфері торгівлі та основні зовнішньополітичні питання.

Крім того, йшлося і про війну, яку РФ розв’язала проти України. Китай її називає “кризою”.

Сі Цзіньпін заявив, що Китай і Росія наполягають на "політичному вирішенні" питання війни в Україні. Зі свого боку Путін висловив вдячність за "зусилля Китаю з врегулювання української кризи". Проте жодних подробиць та подальших кроків лідер КНР не назвав. Путін натомість сказав, що поінформує Сі про ситуацію на полі бою.

Водночас заява Сі Цзіньпіна з'явилася на тлі стурбованості Заходу щодо того, що Китай зміцнює російську економіку і постачає компоненти озброєнь для війни в Україні. Китай став основним експортним ринком для постачання енергоносіїв, які підтримують казну Кремля.

Сі та Путін та їхні делегації провели переговори, які тривали близько 45 хвилин. На пресконференції Путін заявив, що дискусії були "теплими і товариськими" і продемонстрували важливість відносин між двома країнами.

Він сказав, що обидві країни працюють над створенням "багатополярного світу" і що багато їхніх підходів до глобальних і регіональних проблем схожі.

Нагадаємо, що президент Росії Володимир Путін прибув до Пекіна 16 травня і розпочав переговори з лідером Китаю Сі Цзіньпіном у "малій групі".