Контракти.ua

177  —  04.05
Що буде з курсом долара наступного тижня
Що буде з курсом долара наступного тижня

Наступний тиждень не міститиме особливих курсових сюрпризів: ринок залишиться досить стабільним і прогнозованим у своїй мінливості. Крім того, наразі відсутні економічні чинники, які б могли негативно тиснути на ринок, змінюючи парадигму курсоутворення.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус Банку.

Як зазначив банкір, головним чинником для ринку буде співвідношення попиту та пропозиції та певна тенденційність їх співвідношення: чим більшим буде розрив, тим більш помітною буде участь Нацбанку в процесі встановлення рівноваги.

За його словами, режим керованої гнучкості НБУ по суті встановив певні правила, які у більшості випадків продовжать діяти (це стосується як щоденних коливань, різниці між курсами, так і тижневих курсових відхилень).

"Попри те, що в проекції тижня основні показники ринку мають більш-менш статичний вигляд, однак це лише підкреслює одне із правил - після зниження відразу настає період зростання і навпаки, тобто курсові показники можуть повертатися до початкових. До того ж валютні курси не зваляться в провалля, як і не стрибнуть вище хмар", - підкреслив банкір.

Лєсовий нагадав, що після завершення епопеї з макрофінансовою допомогою від США всі крапки на і розставлені: цьогоріч Україна має отримати потужний пакет міжнародних вливань і скоріше за все їхній обсяг відповідатиме очікуванням та потребі, прописаній у державному бюджеті, а це понад 37 млрд доларів. З цих коштів частка фіндопомоги від США є досить потужною - більш як 25% (понад 9 млрд доларів) і без них було б дуже складно розраховувати на економічний поступ та стабільність нацвалюти.

За його словами, крім макрофіну та стратегії регулятора впродовж тижня на ринок можуть впливати й воєнні обставини, зокрема й збитки енергетичній системі країни. Хоч це і непрямий чинник, але все ж таки може актуалізуватися будь-якої миті, адже він тисне, перш за все, на настрої громадян - попит на валюту на готівковому ринку може зростати, що змусить регулятора вжити оперативних заходів для встановлення балансу між попитом і пропозицією.

"Зауважу: попри досить гострувату і часту змінну криву курсових коливань - то вгору, то вниз - курсові показники поступово протискаються до нових показників. На мій погляд, незначна девальвація не є проблемою для ринку, адже вона до міри контрольована. Ще одне: курсові коридори, як би кому не хотілося, це досить умовні показники, і чим ширшими вони є, тим більше варіантів для курсових коливань, однак скоріше за все вони все ж таки не перетнуть люфт похибки у 2% від початкового курсу тижня", - додав банкір.

Щодо основних виразників ринку, то за прогнозом Лєсового, вони будуть такими:

  • Валютні коридори на міжбанку та готівковому ринку будуть майже тотожними і залишаться на попередньому рівні: відповідно 39-41 грн/долар та 41-43 грн/євро та 39-41 грн/долар та 41-43,5 грн/євро.
  • Залежно від валюти середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку складе 0,5-0,7 грн.
  • Середні тижневі курсові відхилення будуть в межах 1,5-2% від стартового курсу тижня.

"І на сам кінець: в осяжній перспективі курс долара навряд чи опуститься нижче 39 гривень", - додав банкір.

Статьи по теме
Українці збільшили купівлю валюти у банках попри зростання долара
Українці збільшили купівлю валюти у банках попри зростання долара

Населення України у квітні 2024 року продало комерційним банкам готівкової та безготівкової валюти на 1,574 млрд доларів (в еквіваленті) та купило на 2,302 млрд доларів. Чиста купівля валюти склала 727,7 млн доларів.
02.05 — 186

НБУ другий тиждень не купує валюту на міжбанку
НБУ другий тиждень не купує валюту на міжбанку

За тиждень з 22 по 26 квітня Національний банк України не купував валюту на міжбанку, при цьому продав 532,35 млн дол.
28.04 — 219

У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом
У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом

З другої половини березня активізувалися видатки уряду України після суттєвого скорочення на початку року. Разом із вичерпанням ефектів від продажу валюти для сплати річних податків це вплинуло на зростання попиту на валюту.
08.04 — 268