Контракти.ua

219  —  29.04
Мая Санду запропонувала ЄС створити новий "план Маршалла" для Молдови та України
Мая Санду запропонувала ЄС створити новий

ЄС має розробити нову версію "плану Маршалла" США часів Другої світової війни для фінансування проєктів розвитку в Молдові та Україні.

Про це під час щорічної бюджетної конференції ЄС у Брюсселі заявила президентка Молдови Мая Санду, пише Euroactiv.

"Подібно до того, як Західній Європі після Другої світової війни американський план Маршалла запропонував економічний «рятувальне коло», Молдові та Україні потрібен чітко сфокусований еквівалент 21-го століття від Євросоюзу", – сказала Санду.

Молдова, яка разом з Україною минулого року отримала зелене світло на початок переговорів про вступ до ЄС, має другий найнижчий ВВП на душу населення в Європі.

Вона додала, що "план Маршалла був розроблений, щоб показати виснаженому континенту, що капіталізм і демократія є кращим шляхом, ніж будь-що, запропоноване комунізмом".

"Сьогоднішня сучасна версія також повинна буде запропонувати подібну надію тим з нас, хто прагне до членства в ЄС", – наголосила вона.

Під час виступу Санду підкреслила, що бюджет блоку повинен не тільки фінансувати критичні зелені, цифрові та інфраструктурні проєкти, а повинен бути спрямованим на "захист цінностей", які перебувають під загрозою з боку "сил з похмурим баченням" Європи.

Водночас президентка Молдови висловила оптимізм щодо здатності Європи протистояти викликам безпеці, спричиненим триваючою агресією Росії проти України.

Статьи по теме
Санду заявила, що Молдова готується стати
Санду заявила, що Молдова готується стати "стратегічним хабом" для відновлення України

Молдова може стати "стратегічним хабом" для відновлення України після завершення широкомасштабної військової агресії з боку РФ. Кишинів готується взяти на себе відповідну роль.
19.05 — 268

ЄС готує санкції проти російського зрідженого газу: Bloomberg назвав наслідки
ЄС готує санкції проти російського зрідженого газу: Bloomberg назвав наслідки

Країни ЄС обговорюють заборону реекспорту російського скрапленого газу в рамках свого 14-го пакету санкцій проти Росії. Хоча це і не є повною забороною, це стане першим випадком, коли Європа вживе конкретних заходів проти російського СПГ.
14.05 — 284

Французький сенатор закликає країни НАТО та ЄС розглянути санкції на постачання бавовни до РФ
Французький сенатор закликає країни НАТО та ЄС розглянути санкції на постачання бавовни до РФ

Члени НАТО та Європейського Союзу повинні розслідувати питання постачання західними компаніями нітроцелюлози (сировина, що використовується для виробництва боєприпасів) до Росії через треті країни та застосувати санкції до таких компаній. Також варто розглянути можливість введення санкцій на постачання всіх видів бавовняної продукції до РФ, оскільки вона може бути перероблена на нітроцелюлозу й використана для виробництва снарядів.
14.05 — 248