Контракти.ua

2491  —  22.04
Стрімке зростання цін на цемент: основні загрози захоплення ірландцями будівельного ринку України
Стрімке зростання цін на цемент: основні загрози захоплення ірландцями будівельного ринку України

Ведення бойових дій на території України призвели до зростання цін на будівельні матеріали, включно з цементною продукцією. Фахівці галузі вважають, що зумовлено це недостатністю виробничих потужностей. Водночас погіршитися стан справ може в разі захоплення українського будівельного ринку. До прикладу, ірландська компанія CRH уже має плани на монополізацію, що може призвести до її збагачення на горі українських громадян.

Журналісти-розслідувачі «СтопКору» з'ясували, поспілкувавшись з українськими виробниками будівельних матеріалів, що в лютому відбулося збільшення цін на цемент, який є основним і важливим матеріалом для відбудови. Так, ще на початку 2024 року він коштував близько 4 200 грн за тонну, але далі вартість підскочила приблизно на 500 грн. Водночас, підприємці застерігають: можливо, ледь не кожного місяця доведеться спостерігати за вимушеним збільшенням цін.

Як кажуть провідні українські девелопери Борис Голденштейн, засновник та CEO «ZEZMAN HOLDING», й Ігор Гуда, засновник «Креатор-Буд»: через це подорожчають як ремонт, так і нове житло.

Водночас на розширення на будівельному ринку України сподівається й ще один із найбільших гравців ринку цементу — ірландська компанія CRH. Виробник має плани на придбання потужностей одного з конкурентів — «Дікергофф» (Buzzi), унаслідок чого зможе стати власником найбільшої частки на нашому ринку цементу. Відповідні рішення в Україні схвалює Антимонопольний комітет України, котрий, до слова, поки не здійснює рішучих дій щодо заборони угоди.

До прикладу, в АМКУ із жовтня здійснюється дослідження відповідної угоди на наявність потенційної концентрації. Розібратися в Комітеті обіцяли протягом трьох місяців, але остаточне рішення у справі досі не оприлюднено. Керівник інвестиційної компанії William Invest Expert Віктор Медвідь, зважаючи на ситуацію, висловився: головна проблема АМКУ полягає в довготривалості прийняття рішень

Варто зазначити: якщо Антимонопольний комітет Україн все-таки дасть дозвіл на угоду між CRH та «Дікергофф», ірландці, як власники найбільшої частки, фактично стануть монополістами ринку і зможуть встановлювати ціни на цементу продукцію на власний розсуд. Експерти наголошують: надалі це суттєво вплине на будівельну сферу: чи-то житлове будівництво, соціальну інфраструктуру або ж транспорт.

У коментарі журналістам генеральний директор промислово-будівельної групи «Ковальська» Сергій Пилипенко зазначив: якщо угода буде вдалою, основним негативним наслідком для ринку України стане обмеження конкуренції.

«Я вважаю, що це однозначно негативно вплине. Ще більше з концентрацією на ринку цементу відбувається. Це обмежить конкуренцію та створить додаткові ризики для споживачів у частині наявності продукції, доступу її і вартості. Вартість цементу впливає на всю будівельну продукцію, яка трансформується в усі готові обʼєкти», — сказав він.