Контракти.ua

186  —  23.04
Навіщо росіяни тероризують Дніпро й Харків: експерт назвав версії
Навіщо росіяни тероризують Дніпро й Харків: експерт назвав версії

Аналітик спрогнозував те, чи поставили окупанти собі за мету спустошити великі міста України.

Після чергового ракетного удару путінської армії по Дніпру в соцмережах з’явилися припущення, мовляв, росіяни намагаються такими атаками зчинити паніку та наступне спустошення міста. Ця думка перекликається з тим, як окупанти зараз обстрілюють Харків у надії, що залякають місцеве населення настільки, що цивільні начебто масово почнуть тиснути на владу, змушуючи шукати варіанти компромісів з країною-агресоркою.

В коментарі для ТСН.ua військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко окремо проаналізував удари по Дніпру та Харкову, назвавши ймовірні причини атак.

"По Дніпру б’ють з метою завдавання ударів по важливих об’єктах у розумінні російського командування. Це можуть бути логістичні об’єкти, військові, але вони завдають ударів і по цивільних об’єктах, щоб нагадувати, тероризувати саме місто. У них військові завдання і терор цивільного населення – це дві невід’ємні компоненти будь-якої операції", – каже Олександр Коваленко.

Експерт додає: "Це між собою поєднано – військові дії та терор цивільного населення, це загальна концепція їхньої стратегії ведення бойових дій".

Обстріли Харкова: сценарії найближчого майбутнього

Щодо ймовірної найближчої ситуації в Харкові експерт каже так: "Харків, на жаль, має відстань від кордону з Росією трохи більше 20 км. В цьому і проблема обстрілів. Вони можуть більш частими, більш масованими. Відстань від російського кордону до Харкова дозволяє окупантам використовувати навіть авіаційні кореговані бомби. Тому цей терор росіяни будуть постійно каталізувати, привертати увагу, щоб сіяти паніку серед місцевого населення".

За словами Коваленка, у росіян станом на сьогодні немає можливостей проводити загальновійськові операції, наступальні дії з метою захоплення Харкова.

"Але вони максимально можуть саме тероризувати місто", – каже аналітик.

На запитання про те, навіщо росіянам порожнє місто, Олександр Коваленко відповідає: "Є версія, що вони так роблять для того, щоб підготувати умови для подальшого захоплення міста. Але знову ж таки місцеве населення не стільки відіграє роль під час бойових дій, скільки Сили оборони. А Сили оборони там як стояли, так і стоятимуть. Отже, це треба розцінювати винятково як терор та як морально-психологічний тиск на населення, щоб населення своєю чергою тиснуло на місцеву та центральну владу. Мовляв, місто страждає, треба шукати варіанти дій. Це є ще і свого роду інформаційною кампанію щодо підвищення недовіри до влади, мовляв, Київ прикритий системами ППО, а Харків – ні".

Раніше повідомлялося про те, що РФ масовано вдарила ракетами по Дніпру та області.