Контракти.ua

910  —  18.04
Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії
Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії

Олександр Кочетков: Більшість оглядачів аналізують законопроект щодо допомоги Україні, і погоджуються з тим, що законопроект цілком прийнятний: пристойна загальна сума, яка призначена не тільки ВПК Сполучених Штатів, але й напряму Україні.

А ще багатьом подобається виступ перед пресою спікера Конгресу М. Джонсона, який наполягає, що допомога Україні – критично важлива і мало не є метою його політичного життя. Якусь з ним дуже ефективну роз’яснювальну роботу провели? Чи, може, отримавши від Д. Трампа гарантії, що республіканці не будуть голосувати за його відставку, він осмілів і почав проголошувати не дуже популярні серед однопартійців, але тверезі думки?

Проте все це – зовнішнє оформлення, медійний орнамент ситуації. А Україні потрібні не слова і навіть не проголосований Конгресом і Сенатом законопроект щодо підтримки. Нам потрібні реальні зброя і гроші, при чому, якнайшвидше. І тут, на жаль, можливі варіанти.

Нагадаю, що у Білому Домі існує так звана неформальна «партія миру», яка неофіційно наполягає на переговорах Україні і росії на умовах агресора, тому її вірніше називати «партією капітуляції». До неї зазвичай відносять Держсекретаря США Е. Блінкена і радника з національної безпеки Дж. Саллівана. Ідеологічне обґрунтування їм забезпечує провідний аналітик центру RAND С. Чаррап, якого, до речі, охоче цитують у російському мракобісному збіговиську «Валдайський клуб».

Зовсім не факт, що «партія капітуляції», яка у зв’язку з політичною турбулентністю у США отримала серйозний вплив на ситуацію, після прийняття законопроекту відмовиться від свого підходу. І є варіант, коли допомога Україні піде не відразу.

Тому оптимістичний сценарій – це коли після рішення Конгресу і Сенату зброю нам почнуть відвантажувати зі складів у США, а американський ВПК буде поповнювати складські запаси паралельно. І тоді фронт в Україні відчує покращення через два-три тижні.

Песимістичний сценарій – коли у Штатах буде прийнято рішення спочатку розкрутити свій ВПК, потім допомогти Ізраїлю, а лише потім Україні. І тоді це затягнеться щонайменше на півроку.

Тобто, весна-літо однозначно будуть важкими. І вирішальними, як це ні тривіально.

Автор: Олександр Кочетков, політтехнолог

Статьи по теме
США очікують, що Київ вирішить питання щодо мобілізації, щоб майбутній контрнаступ мав успіх – WP
США очікують, що Київ вирішить питання щодо мобілізації, щоб майбутній контрнаступ мав успіх – WP

Вашингтон каже, що Київ повинен вирішити проблему критичної нестачі живої сили та зміцнити свою оборону, щоб забезпечити великі наступальні дії в майбутньому.
29.04 — 207

Блінкен заявив про провал плану Путіна в Україні
Блінкен заявив про провал плану Путіна в Україні

Початковий план Володимира Путіна стерти Україну з карти, щоби включити її до складу Росії, провалилися.
29.04 — 186

Чи зможе Україна повернути усю свою окуповану Росією територію: оцінка аналітиків США
Чи зможе Україна повернути усю свою окуповану Росією територію: оцінка аналітиків США

Українським військовимс спочатку доведеться використати допомогу США, щоб стабілізувати лінію фронту.
28.04 — 240