Контракти.ua

199  —  16.04
В Україні спростили отримання фінансових послуг
В Україні спростили отримання фінансових послуг

Національний банк і Міністерство цифрової трансформації України запустили спільний проект, який значно спростить обмін документами між банками, їхніми клієнтами та держателями державних реєстрів.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

За даними прес-служби, йдеться про комплексне передавання копій електронних документів та/або окремих даних, що містяться в них, сформованих за допомогою застосунку Дія (тобто "комплексний шеринг").

Технологічний механізм моделі “комплексного шерингу” дасть змогу банкам отримувати інформацію про клієнта з державних реєстрів одним “пакетом” за допомогою застосунку Дія.

"Шеринг документів - це революційна технологія, що спрощує документообіг, прибирає зайві копії і економить час як працівникам установ, так і людям. Завдяки мультишерингу українці зможуть через Дію ділитися не лише копіями і даними цифрових документів, а й довідок про доходи, ОК-5, ОК-7 за один раз у кілька кліків. Банк надсилає запит, а клієнт підтверджує його за допомогою Дія.Підпису, тож одразу бачить назву банківської установи, перелік необхідних документів і розуміє кому і які передає копії", - зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Наразі, якщо громадянин має потребу надати електронні копії кількох цифрових документів під час отримання банківських послуг, то йому зазвичай потрібно надсилати електронні копії кожного цифрового документа окремо. Якщо таких документів буде 10, то доведеться 10 разів проходити одні й ті ж процедури щодо передавання електронних копій цифрових документів з різних державних реєстрів: показувати працівнику штрих-код цифрового документа та підтверджувати запит на надсилання його копії, пояснили в НБУ.

Статьи по теме
У якій валюті українці зберігають свої гроші
У якій валюті українці зберігають свої гроші

У лютому 2024 року українці зберігали у банках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 1 трлн 208 млрд. гривень. При цьому 35,4% вкладів були в іноземній валюті.
08.04 — 207

В Україні зросла кількість шахрайських дій з платіжними картками
В Україні зросла кількість шахрайських дій з платіжними картками

Кількість незаконних дій з платіжними картками, за якими були задані збитки, протягом 2023 року зросла на чверть та становила 272 тис. операцій.
06.04 — 173

Обсяг проблемних кредитів в Україні системно скорочується
Обсяг проблемних кредитів в Україні системно скорочується

Кількість та обсяг проблемних кредитів у банківській системі постійно зменшуються, однак напряму залежать від перебігу бойових дій, воєнної допомоги від західних партнерів та розвитку економіки.
04.04 — 211