Контракти.ua

268  —  16.04
Рекрутинг до ЗСУ: як це відбувається, хто звертається до військових та чи є охочі служити в армії
Рекрутинг до ЗСУ: як це відбувається, хто звертається до військових та чи є охочі служити в армії

У Львові активно працює рекрутинговий центр.

У середмісті Львові 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила відкрила свій перший рекрутинговий центр. Головний критерій відбору майбутніх побратимів — їхня мотивація. Приймають після прискіпливих співбесід. Пише ТСН. 

Перші кандидати до "королівської" бригади з"явилися, щойно центр запрацював. Свідками однієї зі співбесід стала кореспондентка ТСН Алла Пасс.

Рекрутинговий центр 24-ї бригади — це скляні двері, охайний ремонт і кава. Затишне приміщення має вигляд цивільного офісу. Але амуніція на стелажах свідчить про інше.

39-річний Євген, дизайнер інтер'єрів, вирішив не чекати на повістку, а обрати місце служби самотужки.

"Мене цікавила б якась вакансія бойова, типу снайпера чи щось на кшталт такого", — каже Євген Кваша.

Більшість з тих, хто звертається до цих рекрутерів, хочуть служити саме у 24-й бригаді імені короля Данила. Євген каже — під час проєктування познайомився з бійцями бригади і зрозумів, що саме про таких побратимів мріяв. Натомість багатьох кандидатів спокушає бойова слава 24-ки та репутація командирів.

Командування бригади — прискіпливий роботодавець, кажуть у рекрутинговому центрі. Бійцям із проблемами зі здоров'ям чи хибною уявою про службу кажуть категоричне "ні".

"Ми шукаємо мотивованих. Принцип центру — що людина може підійти — особисто поспілкуватись. Ми бачимо реальних кандидатів — наскільки цей кандидат відповідає тому, що він говорить", — каже начальник відділення персоналу штабу бригади Андрій Гутнік.

Рекрутер Василь Дзеса сам мобілізувався не за повісткою. Побачив оголошення про вакансію керівника Центру, пройшов відбір та навчання. Найбільше у бригаді потребують операторів дронів, систем РЕБ та радіоелектронної розвідки. Але взагалі вакансій чимало — від кулеметників до штабістів. Обрати правильну допомагають рекрутери.

"Зателефонував перед вашим приходом кандидат. Каже — я хочу бути діловодом. Ми з ним поспілкувалися, можливо, буде працювати на "крилах". Він каже, що він "айтішник", він може працювати діловодом", — каже рекрутер Василь Дзеса.

  • Якщо вакансія є — людину запросять на співбесіду вже до командира, який підбирає снайперів.
  • Далі — ТЦК, ВЛК і навчальний центр.

Упродовж всього шляху за ним слідкуватиме рекрутинговий центр, аби зрештою чоловік потрапив саме туди, куди хотів — до 24-ї "королівської" бригади.

Нагадаємо, на початку квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про зниження призовного віку від 27 до 25 років.