Контракти.ua

280  —  11.04
Президент, уряд, парламент, ЗСУ: кому найбільше довіряють українці
Президент, уряд, парламент, ЗСУ: кому найбільше довіряють українці

Станом на кінець березня 2024 року серед державних та суспільних інститутів найчастіше довіра висловлюється до Збройних сил України (їм довіряють 96% опитаних).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування Центру Разумкова.

Також висока довіра до добровольчих батальйонів (86%), Державної служби з надзвичайних ситуацій (85%), волонтерських організацій (85%), Національної гвардії України (80%), Державної прикордонної служби (76%), Міністерства оборони України (67,5%), Служби безпеки України (67%), громадських організацій (61%), церкви (60%),

Президенту України довіряють 59% респондентів, що дещо менше, ніж у січні цього року (64%).

Якою мірою Ви довіряєте таким соціальним інститутам?

Більшість довіряють голови міста (селища, села), в якому живе респондент (54%), Національної поліції (53%), Національного банку України (52%).

Також частіше висловлюється довіра, ніж недовіра, до ради міста (селища, села), в якому живе респондент (відповідно 48% і 41%), до омбудсмена (відповідно 43% і 32%).

До ЗМІ України довіра та недовіра висловлюється приблизно однаковою мірою (відповідно 46% і 45%).

Недовіра

Більшість респондентів висловлюють недовіру державному апарату (чиновникам) (не довіряють 76%), політичним партіям (76%), Верховній раді України (74%), судам (судовій системі загалом) (70%), уряду України (65,5%).

Більшість не довіряють прокуратурі (62%), Національному агентству з питань запобігання корупції (57%), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (56%), Національному антикорупційному бюро України (55%), комерційним банкам (51%).

Також частіше висловлюється недовіра, ніж довіра, профспілкам (не довіряють їм 43%, тоді як довіряють - 25%).

Опитування було проведене Центром Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року серед 2020 респондентів на території, підконтрольній уряду України. Опитування було проведено в рамках Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, наприкінці 2023 року соціологи зафіксували різке зниження довіри до органів влади України. Натомість довіра до армії зберігається на високому рівні.

Статьи по теме
Байден заявив, що залишиться президентом США до завершення свого терміну
Байден заявив, що залишиться президентом США до завершення свого терміну

Чинний президент США Джо Байден не піде достроково у відставку й залишатиметься президентом до завершення свого терміну.
24.07 — 215

Двічі лідер України. Чим запам'ятався президент Леонід Кучма та де він зараз
Двічі лідер України. Чим запам'ятався президент Леонід Кучма та де він зараз

Серед усіх президентів України Леонід Кучма обіймав посаду найдовше. Дві його каденції запам'яталися важливими та суперечливими подіями, реформами та скандалами, а також першим територіальним конфліктом із РФ за часів незалежності.
22.07 — 516

Що чекає на українців, які не оновили військово-облікові дані: у парламенті роз'яснили
Що чекає на українців, які не оновили військово-облікові дані: у парламенті роз'яснили

Військовозобов’язаним, які не оновили облікові дані, загрожує штраф.
21.07 — 2902