Контракти.ua

224  —  11.04
США пригрозили санкціями китайським банкам, які працюють із РФ
США пригрозили санкціями китайським банкам, які працюють із РФ

Фінустанови Китаю можуть зіткнуться зі "значними наслідками".

Банки Китаю, які сприяють експорту до Російської Федерації товарів військового і подвійного призначення, можуть стати об’єктами санкцій, запроваджених Сполученими Штатами Америки. Пише ТСН. 

Про це заявила міністерка фінансів США Джанет Єллен під час зустрічі з прем’єром Державної ради Лі Цяном у Пекіні, повідомляє "Радіо Свобода".

Єллен висловила занепокоєння щодо підтримки компаніями КНР російського військово-промислового комплексу. За її словами, китайські компанії не повинні надавати "матеріальну підтримку" військовим зусиллям Росії. Інакше - вони зіткнуться зі "значними наслідками".

"Я ще раз попередила, що будь-які банки, які забезпечують значні транзакції, пов’язані з постачанням до Росії товарів військового чи подвійного призначення, викликають ризик американських санкцій", - наголосила міністерка фінансів.

Своєю чергою, представник китайського МЗС заявив, мовляв, Сполучені Штати  намагаються "очорнити нормальні міждержавні відносини між Росією і Китаєм", і що вони "не повинні завдавати шкоди законним інтересам китайських компаній".

Зазначається, що заяви Джанет Єллен стали одними з найпомітніших публічних попереджень Вашингтона на адресу китайських компаній. До слова, на початку минулого року Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про те, що Китай надав Росії "нелетальну допомогу" і розглядає можливість надання "летальної допомоги".

Як повідомлялося, Китай заявив про "посилення стратегічної співпраці" з Росією. Що більше - обидві країни повинні стояти на боці "чесності і справедливості", - заявив міністр закордонних справ Китаю Ван Ї.