Контракти.ua

211  —  04.04
Обсяг проблемних кредитів в Україні системно скорочується
Обсяг проблемних кредитів в Україні системно скорочується

Кількість та обсяг проблемних кредитів у банківській системі постійно зменшуються, однак напряму залежать від перебігу бойових дій, воєнної допомоги від західних партнерів та розвитку економіки.

Про це в коментарі Укрінформу сказала директорка з управління ризиками, член правління "Глобус Банку" Олена Єрмолова.

За її даними, починаючи з літа 2022 року обсяг проблемних кредитів системно скорочується. При цьому понад 90% проблемних кредитів — це позики, видані ще до початку повномасштабного вторгнення, отримувачі яких з об’єктивних причин втратили змогу погашати заборгованість.

“Існує прямий зв’язок між кількістю проблемних кредитів, обставинами війни, обсягом виданих кредитів до повномасштабного вторгнення та вже після відновлення кредитування. Однак є ще один важливий нюанс: у постійній зоні ризику перебувають позичальники з прифронтових територій, адже воєнний чинник може суттєво позначитися на їхній спроможності вчасно виплачувати кредити”, — вважає Єрмолова.

Вона нагадала, що відповідно до статистичних даних НБУ, частка непрацюючих кредитів у банківській системі протягом 9 місяців 2022 року майже не змінювалася, залишаючись на рівні 32%, що пояснювалося пом’якшенням вимог НБУ до визначення кредитів непрацюючими через повномасштабну війну. Але реальна динаміка проблемного портфеля через військову агресію насправді погіршилася. Адже в березні 2022-го більш ніж 60% клієнтів банків не внесли обов’язкові щомісячні платежі. Вже після звільнення Київської, Сумської та Чернігівської областей (у квітні 2022 року) обслуговування кредитів і накопичених за ними боргів поступово покращилося, позитивна динаміка зменшення кількості проблемних кредитів триває й досі.

Прогнозуючи ситуацію з проблемними кредитами у банківському секторі, Єрмолова наголосила, що для подальшого зменшення їх обсягів мають збігтися кілька важливих факторів:

  1. покращення економічної ситуації в країні;
  2. контрольована ситуація на фронті;
  3. зменшення облікової ставки як головного показника вартості ресурсів;
  4. покращення фінансових можливостей громадян брати й обслуговувати кредити;
  5. конкуренція фінустанов і запровадження більш лояльних для позичальника банківських кредитних програм: збільшення терміну погашення, зменшення розміру початкового внеску тощо.
Статьи по теме
НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт
НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт

Згідно з рішенням національного регулятора, від 26 квітня 2024 року облікова ставка становитиме 13,5%, а на кінець року її можуть знизити до 13%.
27.04 — 173

В Україні спростили отримання фінансових послуг
В Україні спростили отримання фінансових послуг

Національний банк і Міністерство цифрової трансформації України запустили спільний проект, який значно спростить обмін документами між банками, їхніми клієнтами та держателями державних реєстрів.
16.04 — 199

У якій валюті українці зберігають свої гроші і в яких банках: дані НБУ
У якій валюті українці зберігають свої гроші і в яких банках: дані НБУ

У лютому 2024 року українці зберігали у банках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 1 трлн 208 млрд. гривень. При цьому 35,4% вкладів були в іноземній валюті.
09.04 — 203