Контракти.ua

177  —  04.04
"Захист від Трампа". Формат "Рамштайн" хочуть передати під контроль НАТО, - Politico

Контактну групу з оборони України (формат Рамштайн) може очолити Північноатлантичний альянс замість США. Таких заходів хочуть вжити на тлі можливого президентства Дональда Трампа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

 

Видання з посиланням на трьох європейських чиновників та американського чиновника пише, що під час зустрічі міністрів закордонних справ НАТО у Брюсселі 3-4 квітня обговорюватиметься поступовий перехід формату "Рамштайн" під контроль НАТО.

Одне з джерел Politico уточнило, що мета полягає в тому, щоб завершити цей процес на саміті лідерів НАТО у Вашингтоні у липні.

Європейський чиновник розповів, що такий крок дозволить іншим країнам НАТО більше впливати на процес роботи Контактної групи у разі переобрання Трампа.

За словами американського чиновника, дискусії щодо переходу групи під контроль НАТО ведуться "на дуже високому рівні" з метою формалізувати підтримку Києва з боку Європи та Альянсу. Таким чином Контактну групу зроблять "більш довговічною".

"Передача цього проекту під управління НАТО ізолює його від президентства Трампа або навіть від США, які можуть відволіктися на Китай і не зможуть продовжувати його або не зможуть налагодити власне фінансування", - сказав Джим Таунсенд, колишній співробітник Пентагону та НАТО.

Що передувало

Нагадаємо, ще 19 березня після чергового засідання у форматі "Рамштайн" у голови Пентагону Ллойда Остіна поцікавилися, чи планують союзники змінювати формат Контактної групи з питань оборони України.

У відповідь Остін заявив, що на даному етапі цей формат є успішним для надання Україні того, чого вона потребує. Тому, за його словами, "найближчим часом він залишиться незмінним".

Статьи по теме
У США готують угоду, яка може розблокувати кошти для допомоги Україні, - Politico
У США готують угоду, яка може розблокувати кошти для допомоги Україні, - Politico

У Конгресі США готують угоду щодо кордону та імміграції, яка дозволить розблокувати кошти для допомоги Україні. Її можуть опублікувати вже цього тижня.
09.01 — 488

Україна має намір впоратися з Росією на морі самостійно, - Politico
Україна має намір впоратися з Росією на морі самостійно, - Politico

Оскільки Туреччина не перевіряє кораблі, які можуть таємно постачати російські збройні сили, Україна самостійно почала боротися з РФ у Чорному морі, і обрала для своїх атак найчудовіші цілі.
17.08.23 — 348

Байден поки що не планує відвідувати Київ, - Politico
Байден поки що не планує відвідувати Київ, - Politico

Президент США Джой Байден поки не планує відвідувати Україну з візитом з міркувань безпеки.
21.12.22 — 425