Контракти.ua

310  —  31.03
Навіщо Україні ракети ATACMS: Зеленський пояснив причину
Навіщо Україні ракети ATACMS: Зеленський пояснив причину

Україні необхідно отримати ракети ATACMS для того, щоб мати змогу влучати по аеродромах, які Росія розмістила в Криму.

Як повідомляє РБК-Україна, про це президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю The Washington Post.

За словами президента, ракети ATACMS можуть вражати цілі в окупованому Росією Криму. В тому числі аеродроми, з яких відбувається запуск літаки з високоточними ракетами. Саме ці ракети нещодавно влучили в Одесу та кілька інших цілей.

"Коли у Росії є ракети, а у нас немає, вони атакують ракетами: Все - газ, енергетика, школи, заводи, цивільні будівлі. ATACMS - це відповідь", - сказав Зеленський.

Президент зауважив, що хоче використовувати ракети більшої дальності не для атаки на російську територію, а саме на аеродроми в Криму.

"Коли Росія знатиме, що ми можемо знищити ці літаки, вони не будуть атакувати з Криму. Це як з морським флотом. Ми витіснили їх з наших територіальних вод. Тепер ми витіснимо їх з аеропортів у Криму", - сказав він.

Він також згадав, що в лютому в Мюнхені показував карту цілей, які можуть бути вражені зенітно-ракетними комплексами. Зокрема там були вказані військові платформи РФ, такі як аеропорти, системи протиповітряної оборони та інші об'єкти.

"Ми можемо використовувати військово-морські дрони, щоб витіснити їхній флот (Росії - ред.) з наших територіальних вод і всієї західної частини Чорного моря, так. Але цього недостатньо для перемоги. Це безпілотники, а не ракети", - сказав він.

ATACMS для України

Нагадаємо, минулого року українські воїни вдарили по аеродромах росіян у Луганську й Бердянську. В ЗМІ з'явилась інформація про те, що Збройні сили України використовували для удару американські далекобійні ракети ATACMS, які надали у невеликій кількості. Пізніше у США підтвердили таку інформацію. У Вашингтоні уточнили, що нашим воїнам надали ракети з дальністю дії до 165 кілометрів.