Контракти.ua

199  —  31.03
"Священна війна": РПЦ пропонує Кремлю ультранаціоналістичну ідеологію, - ISW

Російська православна церква Московського патріархату (РПЦ МП) об'єднала кілька кремлівських ідеологічних наративів, намагаючись сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні та експансіоністського майбутнього Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що 27-28 березня РПЦ провела Всесвітній російський народний собор у Москві та схвалила ідеологічний і політичний документ.

В ньому РПЦ посилила кремлівську риторику щодо війни Росії в Україні та назвала її екзистенціальною та цивілізаційною "священною війною". Це є суттєвим відхиленням для російської влади, яка досі старанно уникала офіційного формулювання вторгнення Росії в Україну, як будь-яку "війну".

Також РПЦ МП об’єднує попередні паралельні кремлівські наративні зусилля у відносно цілісну ідеологію, зосереджену на національній ідентичності та демографічному відродженні, яка обіцяє росіянам період національного відродження в обмін на соціальні та громадянські обов’язки.

Крім того, РПЦ МП підкреслила, що "відновлення єдності російського народу" через війну в Україні є ключовою умовою виживання та успішного розвитку Росії протягом XXI століття.

Аналітики ISW вважають, що цей заклик до відновлення є повномасштабним знищенням української нації та затягування її в Росію.

Також Російська православна церква має на меті конвертувати етнічних білорусів у російську націю через свою концепцію "доктрини триєдиності", а також масово репатріювати інших "співвітчизників" за кордоном.

"Кремль може вирішити не повністю приєднуватися публічно до запропонованої РПЦ ультранаціоналістичної ідеології, але, скоріш за все, запозичить і використає її для підтримки військових дій в Україні та будь-яких майбутніх актів агресії проти сусідів Росії і Заходу", - йдеться у звіті ISW.

Боротьба з РПЦ МП в Україні

Нагадаємо, всередині грудня 2023 року Україна оголосила в розшук патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимира Гундяєва).

Восени минулого року патріарх РПЦ Кирило заявив, що смерть під час виконання військового обов'язку є "жертвою" і нібито "змиває всі гріхи".

Крім того, у грудні минулого року було повідомлено про підозру протоієрею РПЦ із окупованого Криму Дмитру Кроткову. Він "благословляв" терористів на вбивства українців та поставляв ворогу ударні дрони.

Статьи по теме
Загрозою Харкову росіяни, можливо, намагаються розтягнути сили ЗСУ перед наступом, - ISW
Загрозою Харкову росіяни, можливо, намагаються розтягнути сили ЗСУ перед наступом, - ISW

Російські війська, можливо, намагаються використати загрозу наступу на Харків, щоб розтягнути українські сили на ширшу лінію фронту на сході України перед початком свого літнього наступу, передбачають в Інституті вивчення війни (ISW).
30.04 — 417

Україна очікується у значно покращеному оперативному положенні до червня 2024 року, - ISW
Україна очікується у значно покращеному оперативному положенні до червня 2024 року, - ISW

Україна, ймовірно, буде у значно покращеному оперативному становищі до червня 2024 року, незважаючи на затримки із прибуттям американської допомоги щодо безпеки на лінію фронту.
22.04 — 228

Розвиток оборонної бази України підтримає потреби скорочення західної допомоги, - ISW
Розвиток оборонної бази України підтримає потреби скорочення західної допомоги, - ISW

Розвиток оборонної промисловості України підтримає потреби та дозволить знизити залежність від західної допомоги. Але Росія всіляко намагається перешкодити цьому.
15.04 — 333