Контракти.ua

240  —  30.03
Чого очікувати від курсу долара у квітні
Чого очікувати від курсу долара у квітні

Отримання Україною наприкінці березня траншів від ЄС, МВФ та Світового банку вплине на валютний ринок. Сплески курсів матимуть тимчасовий характер.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий.

"Після розв’язання нагальних проблем, пов’язаних з отриманням макрофінансової допомоги, можна сказати, що джерело потенційної напруги на валютному ринку майже зникло", - сказав він.

За його словами, стратегічно макрофін - це покриття вагомої частини видатків держбюджету, а відтак можливість розвивати економіку країни в надскладних воєнних умовах.

Крім того, це зняття певної суспільної напруги, викликаної побоюванням щодо міцності гривні та ситуації на валютному ринку загалом. "Іншими словами: макрофін непрямо впливає й на рівень попиту на ринку, тому будь-яке надмірне його зростання наразі є малоймовірним", - додав Лєсовий.

"Саме завдяки отримуваним траншам макрофіну регулятор поводитиметься на ринку вільніше, а відтак слід очікувати наступні кроки до лібералізації валютного ринку. Варто також сказати, що у квітні можна очікувати продовження тенденції до об’єднання валютних курсів: саме наприкінці березня коридори курсів міжбанку і готівкового ринку стали майже однаковими. Така тактика Нацбанку збігається із задекларованим вектором на зменшення міжкурсової різниці", - зазначив експерт.

Серед інших факторів, що формуватимуть валютний ринок у квітні, Лєсовий назвав стратегію НБУ, спрямовану з одного боку на подальшу (але поступову) лібералізацію ринку, а з іншого - на корекцію попиту і пропозиції шляхом валютних інтервенцій. Залежно від рівня попиту обсяг інтервенцій може, як зростати, так і знижуватись задля встановлення балансу між попитом і пропозицією. Тобто дії НБУ можуть мати більшу свободу, а обсяги валютних вливань залежатимуть від стану попиту.

Як зазначив банкір, наступного місяця, як і з початку року, готівковий ринок в курсоутворенні орієнтуватиметься на показники міжбанку з додаванням незначної комісії. Проте ключовим все ж таки стане рівень попиту на готівку: чим він більший, тим більшим буде курс продажу готівки.

Загалом валютні коридори у квітні будуть такими: 39-40 грн/долар та 42-43,5 грн/євро (міжбанк), 39-40 грн/долар та 41-43,5 грн/євро (готівковий ринок), очікує Лєсовий.

"Таким чином, у квітні ситуація на ринку майже нічим не відрізнятиметься від березня: стан "стабільної мінливості" зі щоденними корекціями курсів не нестиме глобальної загрози для ринку. Квітень також можна вважати стабілізаційним місяцем для ринку валют, адже основні загрози, що могли б негативно позначитися на ринку, майже нівельовані. Рівень попиту на готівковому ринку почасти залежатиме від суспільних настроїв, однак проблем з нестачею валюти немає, тому будь-які можливі сплески матимуть тимчасовий характер", - прогнозує банкір.

Статьи по теме
НБУ другий тиждень не купує валюту на міжбанку
НБУ другий тиждень не купує валюту на міжбанку

За тиждень з 22 по 26 квітня Національний банк України не купував валюту на міжбанку, при цьому продав 532,35 млн дол.
28.04 — 181

У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом
У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом

З другої половини березня активізувалися видатки уряду України після суттєвого скорочення на початку року. Разом із вичерпанням ефектів від продажу валюти для сплати річних податків це вплинуло на зростання попиту на валюту.
08.04 — 248

Банки скоротили ввезення доларів в Україну
Банки скоротили ввезення доларів в Україну

Обсяг готівкової іноземної валюти, яку банки ввезли до України у лютому 2024 року, становив 1 млрд 27 млн доларів.
26.03 — 264