Контракти.ua

284  —  29.03
Перемога Трампа на виборах у США може стати "драмою для безпеки ЄС" — європарламентарі
Перемога Трампа на виборах у США може стати

Президентські вибори у США викликають занепокоєння не лише серед американців, але й серед європейських політиків.

Обрання Трампа президентом США може стати серйозним викликом для європейської безпеки. Саме тому в ЄС тривають дискусії про посилення власних оборонних спроможностей, зокрема, про запровадження посади єврокомісара з питань оборони.

Про це розповіла Ружа Тун унд Гогенштайн, депутатка Європарламенту від Польщі, відповідаючи на запитання ТСН.ua в рамках візиту представників політичної групи Renew Europe Європарламенту до Києва.

"Це (обрання президентом США Трампа - ред.) може бути драмою для європейської безпеки, якщо Трамп буде обраний. Тому з повною (можливо не з повною, а має бути більше), але рішучістю ми готуємося до цієї можливої нової політики в США", - сказала вона.

За словами європарламентарки, у ЄС почали виробляти більше озброєння, готувати збройні сили, а також змінювати європейську політику.

"Вже триває дискусія про (запровадження нової посади в Єврокомісії – ред.) єврокомісара з питань оборони. Зараз дійсно змінюються дебати в ЄС. Я дуже перепрошую, що це займає так багато часу. Але треба розуміти, що зміна способу мислення – це найдовше. Ця організація (ЄС – ред.) для миру. Деякі країни дуже далекі від того, що відбувається в Східній Європі. І зміна їхнього менталітету потребує певного часу. Але це відбувається", - сказала Ружа Тун унд Гогенштайн.

Депутатка Європарламенту також висловила занепокоєння, що за президентства Трампа США можуть стати ще більш ізольованими на міжнародній арені, як це вже було під час його попереднього терміну.

"Я також хочу нагадати, що демократичні інституції у США настільки вкорінені, що тотального колапсу зовнішньої політики (Америки – ред.) не буде. Тому я не думаю, що це станеться. І, можливо, до того часу ми переможемо. Але це (президентство Трампа – ред.) може змінити все дуже сильно, і ми маємо бути готовими до цього", - зауважила Ружа Тун унд Гогенштайн.

Пятрас Ауштрявічюс, депутат Європарламенту від Литви, вважає, що політика США не вплине суттєво на світовий лад.

"Я не вірю, що колективний Захід буде дотримуватися політики Трампа. Навпаки, я очікую, що колективний Захід обере інший шлях, як на це реагувати. Тому для США – це дуже складний вибір: залишитися лідером Заходу чи зруйнувати своє лідерство й пізніше слідувати за Заходом. Я очікую не емоційного, не дотримання якогось слогану, а розумного й раціонального рішення американських виборців, за яким йдуть історичні зв’язки з Європою та нашою спільною відповідальністю перед демократичною системою, яку ми створили", - сказав він.

Ауштрявічюс додав, що вплив ймовірного лідерства Трампа на Європу буде залежати від заходів, які він вживатиме після обрання.

"Якщо хоч якийсь елемент із колективної оборони відсутній, це послаблює всю систему колективної безпеки. Тому я очікую, що наші американські партнери подумають двічі, можливо тричі, перш ніж ухвалити будь-яке рішення, яке може вплинути на нашу спільну безпеку", - сказав він.

Водночас Марко Міхкельсон, голова комітету закордонних справ парламенту Естонії з цього приводу додав: "Говорячи до прикладу про американських парламентарів, представників Республіканської партії, моїх колег, хочу вас запевнити, що абсолютна більшість розуміє життєву важливість НАТО. І ми не повинні йти тою дорогою, якою хотіла б, щоб ми йшли, Росія, і, можливо, Китай, що ми маємо бути готовими захищати себе самотужки. Що означає те, що ми вже бачимо, що ми – Європа та США – якоюсь мірою розділені. Це саме те, що є в інтересах Росії, - розділити наш Альянс. І я більш ніж впевнений, що найближчими роками Україна також стане членом НАТО".

Нагадаємо, за даними опитувань, президент США Джо Байден отримав перевагу над республіканцем Дональдом Трампом в шести із семи ключових штатів.