Контракти.ua

224  —  29.03
"Дії Путіна перейшли всі межі ": Держдеп пригрозив Росії після обстрілу енергоструктури України

Паєтт наголосив, що Путін і вся Росія нестимуть відповідальність за воєнні злочини.

Президент РФ Володимир Путін та його режим нестимуть відповідальність за ракетні обстріли української енергетичної інфраструктури. Пише ТСН. 

Таку заяву зробив помічник держсекретаря Сполучених Штатів з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Паєтт у коментарі для "Укрінформ".

"Дії Путіна перейшли всі межі з погляду його військової тактики та руйнувань, завданих ним без військової мети народу України та українській інфраструктурі", – зазначив посадовець Держдепартаменту США.

Паєтт наголосив, що Путін і вся Росія нестимуть відповідальність за воєнні злочини.

"Агресор заплатить за це. І я також хочу підкреслити, що Путін зазнає краху", – заявив він.

За словами представника Держдепу США, РФ вже третій рік поспіль не припиняє спроб зруйнувати енергетичну інфраструктуру України. Проте українці демонструють надзвичайну стійкість, а система енергопостачання досі функціонує.

"Путін зазнав поразки в цій спробі – він втратив Європу як енергетичний ринок, і ми зробимо все, щоби ця його поразка тривала далі", – підкреслив Паєтт.

Дипломат додав, що увага Білого Дому прикута до питання енергетичної безпеки України. Тому США "дуже тісно співпрацюють" у цій сфері з союзниками у всьому світі, а сам Паєтт підтримує регулярний контакт з українською владою щодо питань енергетичного сектору.

"Я хочу підкреслити, наскільки обурливим є те, що Кремль продовжує цілити по цивільних об’єктах без військової мети, просто щоби завдати болю та страждань українським громадянам. І ми відповімо", – ще раз підкреслив представник Держдепартаменту.

Він також повідомив, що в четвер, 28 березня, підтримка енергетичного сектору України буде обговорюватися на онлайн зустрічі у форматі "G7 Плюс".

"Нам потрібно робити кілька справ одночасно. Ми спробуємо мобілізувати негайну допомогу, як ми робили з жовтня 2022 року, коли почалися ці атаки на енергетичний сектор. Ми також продовжимо нашу роботу, щоби зосередитися на довгостроковій меті України – побудові майбутньої енергетичної системи, яка буде чистішою, екологічнішою та повністю відповідатиме європейським стандартам", – додав Паєтт.

Нагадаємо, іноземні політики відреагували на масований ракетний удар по Україні 22 березня. Жозеп Боррель зазначив, що російським ударам по об'єктах енергетичної інфраструктури, має бути покладено край.