Контракти.ua

276  —  28.03
Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконує
Військові аналітики про російську ракету

Російська ракета "Циркон", яку окупанти випустили по Києву 25 березня, не виконує бойових задач. Вона летить не туди, куди встановлено.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на керівника лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Андрія Кульчицького у коментарі "Суспільному".

"Бойову задачу зазначена ракета не виконує. Все що заряджене, всі характеристики "супер", "гіпер" - все це слова, а насправді до бойового застосування ракеті ще йти та йти", - сказав він.

За словами експерта, "Циркон" летить "не туди, куди треба, виконує не ту роботу, для якої пристосована". Кульчицький додав, що українська протиповітряна оборона здатна збивати такі ракети. Як він зазначив, на одному з уламків враженої 25 березня ракети чітко видно, що вона була збита системою ППО Patriot.

Аналітик зазначив, що бойова частина "Циркону" містить близько 40 кг вибухівки, поки невідомо, що це за речовина. Але бойова частина менша, ніж у ракет X-101 та X-22.

Що цьому передувало

Нагадаємо, "Циркон" - російська гіперзвукова протикорабельна ракета, яка була створена для заміни важкої протикорабельної ракети П-700, розробленої у 70-80 роках минулого століття.

Ракета може запускатися як з кораблів, так і з наземного комплексу "Бастіон". Також не виключена можливість запуску "Циркону" з підземного ракетного комплексу берегового базування "Об'єкт-100" в Криму.

Як відомо, окупанти могли вже двічі атакувати Україну "Цирконами", зокрема 7 лютого та 25 березня. Після останньої атаки експерти змогли зібрати більшу кількість уламків та краще дослідити ракету.