Контракти.ua

215  —  26.03
Без США грошей Україні вистачить на кілька місяців – експерти
Без США грошей Україні вистачить на кілька місяців – експерти

Якщо виділення фінансової допомоги від Сполучених Штатів і далі затягуватиметься, то коштів, отриманих від Євросоюзу та МВФ Україні вистачить лише на кілька місяців.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна "Без США не обійтися. Чи вистачить Україні грошей у бюджеті та які можуть бути альтернативи".

У березні Україна отримала близько 900 млн доларів від чергового траншу МВФ, 1,2 млрд доларів перерахували Японія, Норвегія та Іспанія. Канада надала кредит на 1,5 млрд доларів США. Від ЄС - 4,5 млрд євро і очікується ще два транші - 1,5 млрд євро і близько 2 млрд євро.

"Поки що ми закриваємо потреби січня-квітня. З урахуванням того, що зараз до бюджету йдуть великі надходження від підвищених податків для банків і дивідендів державних компаній, на перші 4-5 місяців (до червня - ред.) ми більш-менш забезпечені", - заявив РБК-Україна голова аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій.

Схожий прогноз і у глави департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталія Ваврищука. На його думку, з урахуванням значних відкладених витрат, вимушено затриманих у січні-лютому, березнева допомога навряд чи дає комфорт більш ніж на два місяці.

Голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев сподівається, що без надходжень від США грошей вистачить до кінця літа. "Якщо у квітні питання зі США не вирішиться, то грошей вистачить до кінця літа. Хоча, можливі варіанти", - сказав він, щоправда, не уточнив, що це за варіанти.

Нагадаємо, що уряд працює з політичними партнерами України для пошуку додаткових коштів для бюджету.

Статьи по теме
В уряді назвали причини зростання зарплат в Україні
В уряді назвали причини зростання зарплат в Україні

Українські підприємства підвищують рівень оплати праці з метою утримання та залучення нового висококваліфікованого персоналу в умовах нестачі трудових ресурсів у країні.
вчера, 18:00 — 177

Нацбанк спрогнозував зростання інфляції до 2026 року
Нацбанк спрогнозував зростання інфляції до 2026 року

Національний банк України оприлюднив прогноз індексу споживчих цін до 2026 року, публікуючи макроекономічне прогнозування разом із обґрунтуванням нової облікової ставки.
вчера, 17:00 — 159

Зростання ВВП України в березні прискорилося до 4,6%
Зростання ВВП України в березні прискорилося до 4,6%

Міністерство економіки України оцінило зростання внутрішнього валового продукту у березні на рівні 4,6% +/- 1%.
вчера, 14:00 — 173