Контракти.ua

1017  —  26.03
Кадиров знайшов у Росії ознаки фашизму і заявив про готовність з ним боротись, - ISW
Кадиров знайшов у Росії ознаки фашизму і заявив про готовність з ним боротись, - ISW

Глава Чечні Рамзан Кадиров заявив про "заклики до фашистських методів", що пролунали всередині Росії після теракту в підмосковному "Крокус Сіті Хол", і пригрозив тим, хто їх розповсюджує, "короткою розмовою".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

За інформацією російських силовиків, підозрювані у нападі є громадянами Таджикистану.

У російських Telegram-каналах почала з’являтися інформація про прояви ксенофобії в РФ щодо неетнічних росіян. Наприклад, повідомлялося про те, що таксисти відмовляються обслуговувати вихідців із Таджикистану, або про поліцейські рейди хостелами в пошуках мігрантів.

Інститут повідомляє, що ксенофобська риторика прозвучала від депутатів Держдуми. Наприклад, "депутат" від тимчасово окупованого Криму Михайло Шеремет запропонував обмежити в'їзд мігрантів до Росії на час війни проти України, бо їх нібито використовують західні спецслужби. Заступник голови Держдуми та нещодавній кандидат у президенти Владислав Даванков запропонував запровадити політику "нульової толерантності" до мігрантів, які вчинили будь-які правопорушення протягом першого року перебування в РФ, а також запровадити щодо них "цифровий контроль" і розробити програму "заміщення мігрантів".

ISW пише, що Кадиров висловив "занепокоєння реакцією російських ультранаціоналістів" на теракт у "Крокусі". За його словами, масштаб атаки "набагато більший і глибший", ніж сама атака, оскільки "вороги Росії" намагаються підірвати її, пропагуючи начебто націоналізм.

Кадиров заявив, що "лжепатріоти" намагаються грати на емоціях людей і "закликають до фашистських методів".

Він пригрозив "короткою розмовою" з розпалювачами міжнаціонального конфлікту.

Експерти Інституту зазначають, що раніше Кадиров опинявся у центрі гучних міжетнічних і релігійних скандалів, що, ймовірно, заважало його спробам балансувати між відстоюванням ісламських цінностей Чечні та підтримкою дедалі більш ультранаціоналістичного Кремля.

Що відомо про теракт

Увечері у п'ятницю, 22 березня, у місті Красногірськ у Підмосков'ї кілька озброєних чоловіків у камуфляжі влаштували стрілянину у концертному залі "Крокус Сіті Холл". За даними росіян, в результаті атаки загинуло понад 100 людей.

Російські силовики заявили, що затримали чотирьох чоловіків, які причетні до теракту. Російський диктатор Володимир Путін заявив, що нібито терористи хотіли втекти в Україну, де для них було підготовлено "вікно".

Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання "Ісламська держава". У США підтвердили інформацію про причетність ІДІЛ та відкинули участь у подіях України.

Вчора, 24 березня, Басманний суд Москви заарештував чотирьох підозрюваних в нападі. До суду їх доставили побитими, один із затриманих був на каталці у супроводі лікарів.

Статьи по теме
Росіяни посилюють мобілізацію для наступу, але їм це може не допомогти, - ISW
Росіяни посилюють мобілізацію для наступу, але їм це може не допомогти, - ISW

Російські війська посилюють криптомобілізацію напередодні очікуваної наступальної операції влітку 2024 року. Однак їм буде складно швидко створити ефективні резерви на оперативному і стратегічному рівнях через великі втрати на фронті в Україні та у випадку, якщо ЗСУ зможуть ефективно їм протистояти.
20.04 — 272

Теракт у Підмосков'ї організувала
Теракт у Підмосков'ї організувала "Ісламська держава", Україна не причетна, - ISW

Терористична атака бойовиків "Ісламської держави Хорасан" на московський торговельний центр "Крокус Сіті Холл" є помітним провалом роботи розвідки та правоохоронних органів РФ. Характер атаки свідчить про причетність до інциденту виключно ісламських терористів, жодних ознак причетності України не виявлено.
27.03 — 307

Російські генерали намагаються перекласти провину за злочини на підлеглих, - ISW
Російські генерали намагаються перекласти провину за злочини на підлеглих, - ISW

Високопосадовці РФ намагаються перекласти відповідальність за військові злочини на командирів середньої та нижчої ланки.
26.02 — 590