Контракти.ua

389  —  22.03
США закликали Україну припинити атаки на російські НПЗ: якщо це так, то чому? Огляд думок
США закликали Україну припинити атаки на російські НПЗ: якщо це так, то чому? Огляд думок

США закликали Україну припинити удари по російських нафтопереробних заводах, адже це може призвести до зростання цін на нафту і спровокувати дії у відповідь. Про це пише Financial Times з посиланням на джерела. Огляд думок.

Юрій Богданов, блогер

Financial Time: США закликали Україну припинити атаки на російські НПЗ. Про що написано у статті?

Далі - резюме розширеної статті. Бо у нас як завжди цитують коротке резюме.

Суть. За словами трьох осіб, знайомих з обговореннями, США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру Росії. Заклики припинити атаки були передані високопосадовцям СБУ та ГУР.

Чому? Бо удари безпілотників можуть підвищити світові ціни на нафту та спровокувати помсту. Вашингтон стурбований тим, що якщо Україна продовжуватиме завдавати ударів по російських об’єктах, Росія може у відповідь накинутися на енергетичну інфраструктуру, на яку покладається Захід

Ні, мова йде не про нашу енергетичну інфраструктуру, не подумайте. Мова про трубопровід КТК (Каспійський трубопровідний консорціум, - ред), який транспортує нафту з Казахстану через Росію на світовий ринок. Західні компанії, включаючи ExxonMobil і Chevron, використовують трубопровід.

Чому Байдена і Ко лякає зростання цін на бензин?

1. Росія залишається одним із найважливіших світових експортерів енергії, незважаючи на санкції Заходу щодо її нафтогазового сектору.

2. Ціни на нафту цього року зросли приблизно на 15% до $85 за барель, так само в США ціни на бензин зросли до $3,5 за галон (1 галон = 3,8 л., - ред.).

3. Ціни на пальне - один з важливих факторів виборів. «Ніщо так не лякає чинного американського президента, як різке зростання цін на пальне в рік виборів», — Боб Макнеллі, колишній радник Білого дому з енергетики.

Чому Україна атакує НПЗ?

1. Україна невдоволена подвійними стандартами Заходу щодо стримування енергетичних доходів Москви.

2. Україна хоче наблизити війну до Москви та продемонструвавши, що її ППО — в тому числі навколо Кремля — можна пробити.

3. Повітряна кампанія також розглядається деякими чиновниками як засіб підштовхнути Вашингтон схвалити пакет військової допомоги на суму $60 млрд.

Скільки НПЗ вже вразила Україна? З 2022 було щонайменше 12 нападів на великі російські НПЗ, і щонайменше дев’ять 2024 року. Це не рахуючи терміналів, складів і сховищ.

Чому атаки інтенсифікувалися зараз?

1. З початку вторгнення ГУР і СБУ постійно розширювали свої власні програми БПЛА для нанесення ударів по російських цілях на суші, на морі та в повітрі.

2. Наземна війна через брак західної підтримки наразі розгортається негативно для України, тому асиметричні атаки БПЛА є можливістю це змінити.

Наскільки Україна може зруйнувати російську нафтопереробку? Геліма Крофт, колишній аналітик ЦРУ вважає, що Україна може поставивши під загрозу близько 60 відсотків експорту країни.

Чи продовжить Україна атаки після цього “попередження”? Ніхто не коментує. Ані Вашингтон, ані Київ. ЦРУ відмовилося від коментарів. У Києві речник СБУ відмовився від коментарів. Чиновники ГУР і офісу Зеленського не відповіли на запити про коментарі.

Від себе додам.

1. Чи вірю я що такі натяки і прохання могли і можуть бути? Однозначно так. Я багато разів писав, що більшість наших партнерів не зацікавлені в тому, щоб російські ресурси зникли з ринку. Бо це дуже болюче для світової економіки.

2. Чи мають Україну переконати ці заперечення? Ми маємо і пропонуємо нашим партнерам цілком логічні дії. Наприклад, реальне обмеження російської нафтової маржі і серйозне посилення санкцій за недотримання цих обмежень. Бо в іншому випадку у України просто не залишається вибору - ми маємо атакувати кров війни, тобто російську економіку.

3. Оця вся ситуація - розплата за страх “ескалації”. Якби Росія зазнала швидкої поразки на полі бою, атакувати російську нафтову інфраструктуру, ймовірно, зовсім не довелося б.

4. Що робити Україні? Ми не знаємо які перемовини йдуть за зачиненими дверима. Можливо, атаки на НПЗ досягли своєї мети. І Салліван приїздив не дарма. А можливо - не досягли. Але в будь-якому випадку рано чи пізно добивати російську нафтову промисловість доведеться. Ну, якщо Росія не звалить додому.

 

Сергій Куюн, директор Консалтингової групи А-95

«Только не бейте…»

Дуже є великі сумніви стосовно того, що удари по російських НПЗ можуть дестабілізувати світовий ринок нафти та нафтопродуктів.

Якщо припустити, що російський експорт нафтопродуктів буде падати, то:

– по-перше, на ринок піде більше російської нафти, а отже це буде тягнути ціну на сировину донизу;

– по-друге, росіяни експортують небагато бензину (бо самі багато його споживають), тому впливу на ринок цього продукту, який більш за все турбує Штати, не буде.

– по-третє, теоретично можливий підйом цін на дизпальне – це основна експортна позиція рф. Але практика свідчить, що на зміну зростанню швидко приходе падіння, бо ринок наповнюється з альтернативних джерел. Подивіться на європейський ринок природнього газу: після шоку 2022 року сьогодні ціни на газ впали до мінімуму, сезон взагалі пройшли непомітно.

– в-четверте, такий же результат буде й у випадку проблем на КТК, що транспортує нафту з Казахстану у Новоросійськ. У світі надлишок цієї сировини. Гадаю, підвищення ціни з початку року з $77 до $86/барр, вже є досить потужним стимулом, щоб нафтові компанії та держави по всьому світі, особливо за межами ОПЕК, почали постачати більше.

В цілому з цією публікацією FT не все до кінця зрозуміло. Мої джерела кажуть, що підчас останнього візиту Салівана до Києва питання атак на НПЗ взагалі не лунало. Перевірити це складно.

У будь-якому разі очевидно наступне – пролунав потужний сигнал «не бийте по російських НПЗ». І йшов він від із самого початку самі розумієте від кого. А як вже потрапив на шпальти газет, це вже питання технологій. Тут можуть бути задіяні як прямі агенти, так й корисні ідіоти. Їх усюди вистачає.

Звідси ще один висновок: українські атаки дуже результативні.

 

Михайло Гончар, експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин

Про вашингтонську тупість і недолугість:

«США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру рф, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати відповідні дії у відповідь, — Financial Times.

«Неодноразові попередження з Вашингтона отримали високопосадовці СБУ та ГУР. Одне з джерел сказало, що Білий дім дедалі більше розчарований зухвалими атаками українських безпілотників».

1. На нас намагаються перевести стрілки, щоб прикрити свою недолугість.

2. А недолугість у тому, що американські вояки ніяк не можуть справитись з хуситами, які загнали нафтовий трафік з Перської затоки на довший і дорожчий маршрут в обхід Африки.

3. Саудити, розчаровані третім президентством обамоподібних у Білому домі, надають перевагу грі спільно з росіянами на цінову ескалацію і знижують обсяги експорту нафти, що підштовхує ціни вгору.

4. Стратегічні нафтові резерви США дещо скоротилися, і гравці на ринку завжди грають у таких випадках на розгін ціни, щоб краще продати ресурс на заповнення резервів.

5. Ціни на бензин на внутрішньому ринку у США виросли (до речі незначно, кілька центів за галон) в першу чергу з-за того, що низка американських НПЗ стають на ремонти.

6. Традиційно американські нафтові магнати симпатики республіканців. Не виключаю, що дехто з власників НПЗ буде достроково ставити їх на ремонт, щоб закрутити ціни вище і посприяти провалу байденістів на виборах.

7. Взагалі то наші дрони не били по видобувних потужностях в Сибіру, видобуток в Росії не впав, а експорт сирої нафти навіть зріс, попри так звані санкції. Достатньо поглянути на дані від Andrii Klymenko

8. КТК - це не нафтопереробка, це транспорт сирої нафти з Казахстану, там є окремий термінал для її відвантаження. Тому занепокоєність щодо КТК притягнута за вуха. Якщо цього не знають в Білому домі, то це свідчить про жахливу некомпетентність, а отже це ідеальна можливість для Шеврону та ЕксонМобіл маніпулювати

П. С. Чим більше дивлюсь на американську політику, тим більше розумію чому у США стільки ворогів.

 

Юрій Христензен, експерт медіа-центру «Одеська політична платформа»

Предположим, страна А добывает 10 млн баррелей нефти. Половину перерабатывает на внутренние нужды и половину отправляет на экспорт.

Предположим, в стране А по какой-то причине закрылись все НПЗ. С учетом истории страны А это может вести к трем вероятным сценариям.

1. Страна А отправляет на экспорт все 10 млн баррелей, а на вырученные деньги закупает необходимые ей нефтепродукты.

2. Страна А шантажирует остановкой экспорта, а затем консервирует скважины и наполняет резервы. С газом подобное уже было.

3. Страна А шантажирует, а затем развязывает войну на Ближнем Востоке. Через своих прокси атакует нефтяные прииски саудитов и с помощью хакеров выводит из строя НПЗ в США и Европе. Такое тоже было в истории страны А.

--

К каким последствиям приводит каждый сценарий

1. Цены не нефть падают, и у страны А остается меньше денег, соляры и керосина вести войну. На мирные потребности денег и топлива хватает.

2. Цены на нефть растут, но у страны А всё равно остается меньше денег и топлива как на ведение войны, так и на мирные потребности.

3. Начинается мировой энергетический кризис. Нефтяной экспорт из страны А растет, цены на нефть растут. Денег на войну - завались.

--

Смотрим на сегодняшнее заявление США в Financial Times (скриншот). Сравниваем с возможными вариантами развития событий.

Снижение нефтепереработки в стране А ведет к повышению мировых цен на нефть во втором и третьем сценарии. Догадайтесь, какой из них выберет руководство страны А?

Может ли Украина своим действием, или бездействием предотвратить третий сценарий? А если не Украина, то кто способен раз и навсегда остановить шантаж Кремля?

 

Роман Донік, військовий

Вибачте,але мені в контексті десятиріччя війни, двух років повномасштабного вторгнення, десятків тисяч загиблих та поранених а також 99,9 відсотків вірогідності що я буду вбитий під час вдалої спроби окупації, просто насрати на світову ціну нафти, ескалацію та ядерну загрозу. Нас примусили віддати ядерну зброю за гарантії і зараз ми пожинаємо плоди цього примусу та гарантій від західних демократій пов'язаних з цім актом «доброй волі» від України. Питання могли ми утримувати цю зброю чи ні, зараз вже не важливе. Мені навіть насрати якщо ракети, дрони та все інше що зможе нести бойову частину буде нести брудну ядерну зброю на РФ. Бо найвірогідніше я, моя родина і мої близьких будуть вже мертві. Чистий, «незамутнений» егоїзм. Вибачте.

 

Олександр Кочетков, політтехнолог

Американська Financial Times пише, що Білий Дім начебто не задоволений нашими ударами по російській нафтопереробці. Ударами, які ми завдаємо засобами власного виробництва.

Це дуже неприємна тенденція. Спочатку керівництво США було різким у заявах і найбільш рішучим у діях серед наших партнерів. Потім зі збройною та фінансовою підтримкою з боку США виникли відомі проблеми. Потім помітно пом'якшилася риторика Білого Дома — від визнання путіна вбивцею і міжнародним злочинцем до фактичного визнання результатів фарсових незаконних виборів путіна.

Якщо публікації про тиск на Україну щодо ударів по російським НПЗ, а також витоки, що поновилися неофіційні переговори представників США і рф про припинення війни відповідають дійсності, то все це значно загрозливіше, ніж навіть результативні ракетні атаки української енергоструктури.

 

Ігаль Левін, блогер-аналітик

По поводу статьи в Financial Times, в которой, с опорой на анонимные источники, говорится, что США призывают Украину перестать наносить удары по российским НПЗ, — я не люблю анонимные источники, но даже допуская, что это правда, тут нет ничего удивительного, и такая реакция вполне ожидаема.

Я уже писал, что Россия, в случае тяжелой ситуации, побежит к США просить о помощи, плюс, я в очередной раз вас перенаправлю на вот это откровение Киссинджера (ссылка). Я уже его много раз приводил в пример, но оно максимально актуально, там, как раз, тоже кейс с мировыми поставками нефти.

Мы это уже проходили. Не просто так Моше Даян в те времена вывел максиму:

«Наши друзья американцы предлагают нам деньги, оружие и советы. Мы берем деньги и оружие, от советов отказываемся».

Я того же советую и украинцам. Наносить удары по НПЗ непременно нужно продолжать. Второго шанса у вас не будет. Тем более, американцам нечем вас шантажировать, они и так уже почти не дают вам помощь. Лучше доведите Россию до такого пиздеца, чтобы потом американцам надо было в вас вкладываться, так как вы станете гарантом стабильности в регионе, на осколках разваливающейся РФ.

А американцам можно пожелать только, чтобы они занялись наконец-то хуситами и разъебали тот гадюшник, изо которого и растут цены на нефть, а не переводили стрелки на украинцев.

 

Микола Бєлєсков, військовий аналітик

Що краще для України - Дональд Трамп, для якого війна України і Московії це не пріоритет, чи Джозеф Байден, якому Конгрес не дає грошей на допомогу нам і який в угоду управлінню ескалацією готовий дивиться як Україну знищують крок за кроком? Чим далі, то різниця по суті а не по формі стає все меншою…

 

Олексій Панич, філософ

Піду проти мейнстріму.

Для РФ % падіння переробки нафти поки не критичний. А от зростання цін на бензин в США для декого може стати критичним.

Тому, якщо ми хочемо підвисити шанси обрання Трампа, а не Байдена, треба продовжувати бити про російській нафтопереробці.

А якщо ні, то і ні.

 

Віталій Чепинога, мудра людина

«Американці - мудрі люди, і обовʼязково знайдуть вірне рішення. Після того, як перепробують усі інші»

В. Черчилль

 

Віктор Трегубов, блогер

Україна: просить зброю для самозахисту.

США: дивиться в іншу сторону, насвистує, грає бобра.

Україна, з відчаю: робить свою зброю та лупашить російську нафтопереробку.

США: Шаленчиха, мені так не вигідно.

 

Андрій Лучков, журналіст

Увага.

Автор статті FT про нібито стурбованість адміністраціі WH атаками на НПЗ.

Автор статті - Крістофер Міллер.

Це російська консерва, що залучена до російських PsyOps.

 

Юрій Касьянов, військовий

США вимагає, щоб СБУ та ГУР припинили атаки безпілотників на паливні об'єкти росії, пише Financial Times.

Виявляється, що попри санкції (які ух як працюють!) нафтопереробка імперії має сильний вплив на світові нафтові ціни. А в Штатах незабаром вибори, і якщо вартість палива на заправках полізе вгору, Байден точно програє.

Друга причина, чому нас попросили не бомбити нафтопереробні заводи, - ризик помсти. Цієї ночі, до речі, трапилася класична "акція відплати" - прилетіло по енергетиці в багатьох регіонах України. Те, що це був удар помсти, не приховують самі росіяни.

І тут уже питання стратегії війни, почасти моралі. Ворог застосовував і застосовує проти нас тисячі ракет і дронів - найчастіше він робить це не заради якоїсь "помсти", а просто тому що хоче нашої смерті. І світові ціни на нафту, газ, електричну енергію - ворога мало хвилюють. Але якщо ми б'ємо по ворогу, то нам нагадують про ризик можливої "відплати", і лякають програшем Байдена, якщо нафта подорожчає.

У нас два варіанти дій. Перший - плюнути на поради старших партнерів і продовжувати знищувати енергетичний і військово-промисловий потенціал ворога, ризикуючи втратити найважливіші свої енергетичні (і не тільки) об'єкти під час "операцій відплати". Другий - прислухатися до порад старших, і не руйнувати економіку противника, ризикуючи втратити країну в результаті зміцнення його можливостей. Другий варіант не гарантує нас від руйнування нашої енергетики під час буденних атак безпілотників і ракет ворога.

Обидва варіанти - так собі. Але в першому ми не стоїмо на колінах.

 

Ольга Духніч, журналіст

Багато чого залежить від того, як українці себе сприймають в нових обставинах.

Мене трохи лякає риторика від співвітчизників про Україну у ролі мурахи, яка не може "вказувати" США у ролі слона і змінювати його думку. І про "США поставив нас перед фактом, вони прагматичні".

Україна зараз - найвпливовіша країна Європи, не з радості, а з горя, звичайно.

Вона стає не тільки величезною частиною зовнішньої політики багатьох країн і США не виключення, але й частиною їхньої внутрішньої політики і тут США теж не виключення.

Україна - суб'єктна країна, і ця суб'єктність зростає з кожним новим днем війни.

Не бачити цього в собі, мати комплекс меншовартості, дуже необачна стратегія.

А навпаки, бачити можливості в цьому новому дивному статусі фактора майбутнього багатьох країн - це те, що нам вкрай потрібно.

Згадавася брутальний анекдот часів мого мелітопольського дитинства про

"А потім нас всіх згвалтували окрім Колі. А чого Колю не згвалтували? Бо він сказав, що він проти".

 

Антон Ходза, блогер

США закликають українців відстрілюватись від росіян одиночними пострілами, а не чергами.

Це вбереже від ескалації і дозволить розтягнути боєприпаси на довший час.

 

Статьи по теме
Європарламент назвав
Європарламент назвав "вибори" в РФ фарсом. ЄС не має визнавати Путіна легітимним президентом

Члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" у Росії, на яких диктатор Володимир Путін став "переможцем".
25.04 — 186

Більшість озброєнь із пакету США вже в Європі, що прискорить доставку в Україну, - CNN
Більшість озброєнь із пакету США вже в Європі, що прискорить доставку в Україну, - CNN

Більшість озброєнь із нового пакету допомоги США заздалегідь розміщено у Німеччині та Польщі. Завдяки цьому доставка до України буде прискорена.
24.04 — 177

Зеленський про мобілізацію з 25 років: більш сучасна війна, потрібні молоді люди
Зеленський про мобілізацію з 25 років: більш сучасна війна, потрібні молоді люди

На заміну нинішніх військових Збройних сил України потрібні молоді бійці. Справа не лише у кращій фізичній формі, а й в обізнаності в сучасних технологіях.
23.04 — 199