Контракти.ua

236  —  22.03
Вибори в Україні під час воєнного стану неможливі: в "Слузі народу" пояснили чому
Вибори в Україні під час воєнного стану неможливі: в

Проведення виборів в Україні під час воєнного стану неможливе. Серед головних практичних проблем, наприклад, неможливість забезпечити повноцінну участь у виборах військовослужбовців та українців за кордоном.

Про це розповіла голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк в інтерв'ю РБК-Україна.

Наразі Україна має низку перешкод та нагальних питань, які унеможливлюють проведення виборів президента.

Питання військовослужбовців

Перш за все, як пояснила Шуляк, мова йде про мільйон військовослужбовців, які не є наразі представникам політичних партій. Обов'язковою вимогою до них під час мобілізації було призупинення членства в партіях. Після завершення війни вони зможуть поновити членство, втім, військові також мають право бути обраними.

У тому ж числі складність проведення виборів полягає й в реалізації права обирати.

"Тут ти захищаєш країну, тут у тебе окопи, над тобою літають різні види озброєння, а тобі потрібно ще приймати рішення (як голосувати, - ред.). Ну і найголовніше, як ці військові будуть обиратися? А ми ж з вами розуміємо, що саме ці люди є гідними того, щоб бути обраними і на місцевому рівні, і на рівні парламенту. Як ми можемо у них забрати таке право, тому що йде війна?", - пояснила Шуляк.

Українці за кордоном

Наразі близько 20% населення перебуває за кордоном. Питання полягає в тому, як організувати там вибори. Один із варіантів - розширення консульської мережі, оскільки чинна мережа не зможе прийняти сотні тисяч людей, які, наприклад, наразі перебувають в Польщі чи Німеччині.

Зокрема інший варіант полягає в поштовому голосуванні. Цей метод вже застосувався іншими країнами.

"Зараз розглядаємо таку ж можливість для того, щоб ми були готовими. Війна закінчиться, буде наша перемога, розпочнуться перші післявоєнні вибори. Але нема гарантії того, що всі 100% населення, яке на сьогодні виїхало і перебуває за кордоном, повернеться дуже швидко", - додала голова партії "Слуга народу".

Неоновлений реєстр виборців

Іншою проблемою є неоновлений реєстр виборців. Окрім біженців, в Україні також є 6,5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.

"Де вони нині перебувають, де вони будуть голосувати?", - відзначила Шуляк.

Зруйнована інфраструктура

Сотні дитячих садочків й шкіл, які раніше використовувались як виборчі дільниці - зруйновані. Під час проведення виборів важливо чітко розуміти, де саме їх можна організувати.

Питання територій

"Нікуди не дівається ще й питання наших територій, які зараз, наприклад, під обстрілами, які дуже близько до кордону з Російською Федерацією, які були в окупації. Коли там проводити вибори? За якими критеріями? Хто ці критерії буде встановлювати?", - заявила Шуляк та додала, що всі ці питання фіксуються та обговорюються.

Вибори в Україні

В кінці липня 2023 року спікер Верховної ради Руслан Стефанчук пояснював, що Конституція України не забороняє проведення виборів під час війни. Водночас заборона міститься саме в законі "Про правовий режим воєнного стану". У тому ж числі це стосувалось й парламентських виборів, які повинні були відбутись 29 жовтня того ж року. Президентські вибори планувались вже в кінці березня 2024 року.

На початку лютого секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов застерігав про те, що російська пропаганда використовуватиме тему виборів президента для розхитування України.