Контракти.ua

512  —  16.03
Прем’єр Чехії не став озвучувати при Фіцо деталі про постачання боєприпасів Україні, - ЗМІ
Прем’єр Чехії не став озвучувати при Фіцо деталі про постачання боєприпасів Україні, - ЗМІ

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала змінив промову під час виступу перед союзниками щодо ініціативи з закупівлі 800 тисяч боєприпасів для України. Він прийняв таке рішення дізнавшись, що за столом також буде присутній прем’єр Словаччини Роберт Фіцо.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Aktualne.

Як зазначає видання, йдеться про зустріч лідерів країн у Парижі три тижні тому, яку скликав президент Франції Емануель Макрон. Під час заходу планувалось обговорити низку питань щодо спільних зусиль про закриття найбільш нагальних потреб України в ході російської інтервенції.

Спочатку прем’єр Чехії планував поінформувати інших про те, як триває чеська ініціатива з пошуку боєприпасів для України з неєвропейських країн.

Втім, коли виявилось, що замість 15 представників країн під час зустрічі їх буде 25, одним з яких був прем'єр Словаччини Роберт Фіцо, Фіала змінив свою промову і приховав деталі.

Зазначається, що тоді Фіцо виступив із промовою з нагоди дворічних роковин вторгнення в Україну, в якій заявив, що російський диктатор Путін "помилково демонізований".

Як пояснили анонімні джерела у диппредставництві, вони дійсно викреслили стратегічно важливу інформацію з промови та пізніше надали її "декільком керівникам індивідуально".

"Глава чеського уряду не хотів, щоб стратегічна інформація про боєприпаси для України потрапила до російських вух через словацького прем'єр-міністра", - йдеться в повідомленні.

Чехія знайшла снаряди для України

За останні місяці на фронті у Збройних сил України виникла гостра нестача артилерійських боєприпасів. Нещодавно з цієї причини нашим бійцям довелося відступити з міста Авдіївка, а також втратити ще кілька населених пунктів Донецької області.

У лютому президент Чехії Петр Павел заявив, що Прага знайшла 800 тисяч артилерійських боєприпасів на військові потреби України: півмільйона калібру 155 мм і 300 тисяч калібру 122 мм. Однак для їхньої закупівлі було потрібно зібрати кошти.

Ініціативу підтримали Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада та Франція. Зокрема, 6 березня Німеччина надала тризначну мільйонну суму на закупівлю боєприпасів. А Норвегія передала на боєприпаси понад 150 млн доларів.

Днями Павел заявив, що союзники вже виявили майже всі необхідні кошти для закупівлі анонсованої партії.

Водночас прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала заявляв, що чеській ініціативі пообіцяли ще 200 тисяч боєприпасів для України в необов'язковому порядку.

Статьи по теме
В ЄС пропонують не починати з Грузією переговори про вступ через закон про іноагентів, - ЗМІ
В ЄС пропонують не починати з Грузією переговори про вступ через закон про іноагентів, - ЗМІ

Європарламент ухвалить резолюцію щодо грузинського закону про іноагентів. Євросоюзу пропонують не розпочинати з Грузією переговори про вступ, поки документ буде діяти.
25.04 — 190

У Франції заарештували віллу колишньої дружини Путіна, - ЗМІ
У Франції заарештували віллу колишньої дружини Путіна, - ЗМІ

У Франції в грудні 2023 року правоохоронці заарештували віллу "Рівері", яка пов’язана з колишньою дружиною російського диктатора Володимира Путіна - Людмилою Очеретною.
19.04 — 744

Польща та країни Балтії почали боротися з поставками автомобілів до Росії, - ЗМІ
Польща та країни Балтії почали боротися з поставками автомобілів до Росії, - ЗМІ

Польща і країни Балтії почали боротися з поставками в Росію автомобілів в обхід санкцій.
27.03 — 310