Контракти.ua

224  —  15.03
Міноборони про мобілізацію: скільки треба людей і чому не призивають поліцію і СБУ
Міноборони про мобілізацію: скільки треба людей і чому не призивають поліцію і СБУ

Міноборони надало розлогий коментар щодо викликів і проблем під час мобілізації виданню Financial Times.

У Міністерстві оборони розповіли виданню Financial Times про процес мобілізації в Україні та пробеми, які виникають. Пише ТСН. 

Українці розуміють, що свою країну треба захищати

Журналісти запитали, що "людям і бізнесу незрозуміло, чому Генштаб не може використати ті резерви, які у них вже є, і чому потрібно мобілізувати 400-500 тисяч?".

"Ми категорично проти узагальнень, які визначають ставлення всього українського народу на підставі окремих думок чи повідомлень у соціальних медіа. Українці добре розуміють необхідність захищати власну країну", – наголосили у відомстві.

За інформацією МОУ, рекрутингова кампанія до армії, яка щойно розпочалася і наразі пропонує набір на обмежене коло військових спеціальностей, вже продемонструвала, що жодного загального нерозуміння немає. На майже 8 тисяч відкритих вакансій маємо понад 90 тисяч заявок.

Кількість мобілізованих

В Міноборони відмовилися назвати цифру, скільки мобілізованих потребують Сили оборони. Проте наголосили, що 400-500 тисяч є загальними оцінками.

Чи дійсно 300 тисяч на фронті, а в тилу – 700 тисяч? Чому не мобілізують СБУ та поліцію?

"Новий законопроєкт пропонує мобілізацію певної частини поліцейських, утім, відсоток має бути визначений таким чином, щоб поліція й далі виконувала свою функцію забезпечення правопорядку", – відповіли в Міноборони.

Своєю чергою СБУ має як власні бойові підрозділи, що ведуть бойові дії безпосередньо на лінії зіткнення, так і ті, що планують і здійснюють операції з ураження сил ворога в його тилу.

"Також Служба безпеки виконує надзвичайно важливу роль у некінетичній протидії російській агресії, боротьбі зі шпіонажем, інформаційній протидії, протистоянні кіберзагрозам, виконує завдання розвідувального та антитерористичного характеру тощо", – йдеться в повідомленні.

На думку МОУ, заклики відправити на фронт поліцейських і військовослужбовців СБУ, на жаль, використовуються спекулятивно для поширення думки, що захист України не є справою всіх її громадян, а лише завданням окремих кіл суспільства.

"Втім, історія доводить, що повномасштабній агресії неможливо протистояти винятково силами професіоналів. Коли на Україну напала держава із втричі більшим населенням та суттєвою перевагою в чисельності війська та спроможності ВПК, мобілізація громадян, придатних до військової служби – єдиний механізм, який дозволяє стримати ворога та врятувати країну, міста, людей", – наголосили у відомстві.

Тож чому в тилу стільки військових

"У жодній сучасній війні на фронті не може перебувати більшість військовослужбовців. Логістика, розвідка, забезпечення, планування, командування, операції некінетичного впливу, розробка й модифікація та ремонт озброєння, лікування і реабілітація військових, підготовка та перепідготовка, інформаційний супровід і багато всього іншого – це небойові завдання, без яких сучасна війна не є можливою", – запевняє МОУ.

Водночас Міноборони проводить аудит підрозділів, який триває.

Раніше повідомлялося, що комітет ВР відхилив усі пропозиції щодо тимчасових обмежень для ухилянтів, а залишив лише норму щодо обмеження керування транспортним засобом.