Контракти.ua

276  —  12.03
«Нам доведеться звикати жити у чужій системі координат». Пробудження Глобального Півдня
«Нам доведеться звикати жити у чужій системі координат». Пробудження Глобального Півдня

Євген Якунов: Скоріш за все, епоха, що на нас насувається, неминуче піддасть ревізії двійкову (двоічну) Аристотелеву логіку. Це – коли з двох суджень, які суперечать одне одному, обов’язково правильним є тільки одне, а інше – обов'язково помилкове. Тобто, якщо щось визнано правдою, то це – абсолютна правда. А все інше – брехня. Абсолютна брехня. Або 1, або 0. І третього не дано

А за нею буде піддано сумніву і християнську етику, де є або добро, або зло, і нічого між ними, і все що не є абсолютним добром – то є абсолютне зло.

І абсолютне зло, як і абсолютна брехня мають бути знищені.

Саме за такою філософією ми сьогодні й живемо.

Але далеко не весь світ керується двійковою системою. Логіка східних релігійних і філософських течій (знавці називають серед них і індуїзм, і буддизм) допускає аж п’ять варіантів істинного судження.

1. Щось є правдою.

2. Щось є брехнею.

3. Щось є і правдою, і брехнею одночасно.

4. Щось не є ані правдою, ані брехнею.

5. Це «щось» не можна описати в рамках запропонованої системи пізнання істини.

Таку саму логіку можна застосувати і до категорій добра і зла.

1. Щось є добром.

2. Щось є злом.

3. Щось є і добром, і злом одночасно.

4. Щось не є ані добром, ані злом.

5. Щось є таким, що не можна описати в даній системі моральних цінностей.

Ми можемо підставити на місце цього «щось» будь-яке поняття, явище, дію – війну, вплив російської культури, корупцію в Україні, відставку Залужного, обрання Трампа – все, що нас сьогодні хвилює, і перевірити, як воно виглядає.

І пересвідчитись, що для нас воно виглядає абсурдом, проявом нещирості і нерішучості, моральним релятивізмом.

Але, схоже, за такою, притаманною принаймні двом світовим релігіям і двом великим культурам, логікою сьогодні мислить десь близько 3 мільярдів людей на планеті. І серед них – еліта таких потужних держав Сходу, як Індія і Китай.

І по мірі того, як так званий Глобальний Південь повертатиме собі контроль над світом, втрачений після технологічної революції і географічної експансії Заходу в ХV cт., (а він його таки повертає!) така філософія, логіка і мораль набуватимуть популярності.

Чи є логіка «п'яти правд» більш придатною для розуміння світу? Можливо.

Чи стане у світі менше протистоянь, взаємної ненависті, якщо ця логіка завоює людські уми? Чи буде у ньому більше миру, як передрікав філософ Григорій Померанц?

Не знаю. Знаю, що нам буде дуже важко звикати жити у чужій системі координат, де нема звичного нам, чіткого водорозділу між добром і злом, друзями й ворогами, правдою і кривдою.

Але, боюся, доведеться.

Автор: Євген Якунов, журналіст

Статьи по теме
Новим командувачем ОК
Новим командувачем ОК "Південь" призначили Геннадія Шаповалова: що про нього відомо

Бригадний генерал Геннадій Шаповалов став новим командувачем Оперативного командування "Південь". Його вже представили особовому складу.
17.04 — 190

«Змінись, або помри». Що потрібно змінити в енергетиці, щоб пережити наступну зиму? Спойлер: майже все
«Змінись, або помри». Що потрібно змінити в енергетиці, щоб пережити наступну зиму? Спойлер: майже все

Андріан Прокіп: Минулого тижня ворог продовжував прицільні удари та руйнування української енергосистеми. Суттєво пошкоджені потужності гідроелектростанцій. ДТЕК повідомив, що через пошкодження і руйнування втрачено 80 % потужностей, на відновлення більшості із яких необхідно від шести місяців до двох років. Мер Харкова повідомив, що практично уся критична інфраструктура міста зруйнована. Укренерго повідомляє, що ворожі атаки стали удвічі-тричі щільнішими. Інакше кажучи, об’єкти просто засипають ракетами і дронами, щоб майже напевно їх знищити.
08.04 — 244

Гендиректор Yasno: «Бити по інфраструктурі будуть. Пам’ятайте, що головний ворог не темрява, а холод»
Гендиректор Yasno: «Бити по інфраструктурі будуть. Пам’ятайте, що головний ворог не темрява, а холод»

Сергій Коваленко: Мені дуже приємно, що UK так оцінює нашу спроможність чинити опір та виживати під безпрецедентними обстрілами інфраструктури. Але треба розуміти, що віра наших партнерів базується на минулих подіях. А події майбутні ніхто спрогнозувати не може. В різних інтерпретаціях, але всі говорять про наступний сезон. Декілька тез які персонально від мене.
17.08.23 — 627