Контракти.ua

284  —  10.03
Чому Україна будує кораблі, які не можна використовувати під час війни – пояснення експерта
Чому Україна будує кораблі, які не можна використовувати під час війни – пояснення експерта

Туреччина збудувала другий корвет класу Ada для Військово-морських сил ЗСУ.

Президент Володимир Зеленський 8 березня дав ім'я новому корвету, який Туреччина виготовила для України. Так, відповідно до указу корвет класу Ada ВМС ЗСУ отримав назву "Гетьман Іван Виговський". Пише ТСН. 

Як зазначив військовий експерт Олександр Коваленко, у декого почали виникати запитання про те, навіщо Україні взагалі будувати корвети в Туреччині та ще й два. Адже суть питання – 500 млн євро, "які, невже, не можна було витратити на щось потрібне українській армії просто тут і зараз, а не на корвети, які раніше ніж після закінчення війни ми безпечно використати в Чорному морі не зможемо.

"Ні. Не можна. Справа в тому, що більшість забули про те, що перший корвет типу Ada "Гетьман Іван Мазепа" був закладений не вчора або тиждень тому, а у вересні 2021 року, згідно з контрактом на будівництво в Туреччині двох кораблів. А нещодавня закладка другого корвету проходила з уже готовою частиною корпусу, такими є традиції в Туреччині. Гроші за контрактом сплачено. До того ж перші перерахування почалися ще до початку повномасштабного вторгнення", - пояснив експерт.

Як пояснює Коваленко, корвет типу Ada має можливість боротися не тільки з надводними об'єктами, за допомогою протикорабельних ракет типу "Harpoon" або "Нептун", брати участь в операціях з виявлення та боротьби з підводними цілями, а також має ППО у вигляді ЗРК RIM- 116.

Експерт пояснює, що доки триває війна, цей корабель ми не зможемо отримати у своє користування та розмістити в одному з наших портів. Адже в такому разі корабель відразу стане метою №1 для атак з боку Росії. Але так чи інакше війна закінчиться.

"І навряд чи російський Чорноморський флот вийде з цієї війни без серйозних втрат, якщо взагалі вийде. Все йде саме до другого варіанту, який можна називати дефлотизацією Росії в Чорному морі. Впевнений, на момент завершення війни Чорноморський флот уже не зможе називатися таким і навіть не флотилією, оскільки його не буде від слова зовсім. У свою чергу, Україна матиме готовий і боєздатний флот", - наголосив Коваленко.

Експерт також нагадав, що у Британії нас вже чекають два мінні трали типу Sandown, та проєкт швидкохідних катерів P50U, носіїв протикорабельних ракет "Нептун". У США на нас чекають патрульні катери "Айленд" та Mark IV.

"Вимальовується непоганий такий стартовий набір. Крім цього, я не виключаю, що після звільнення півострова Крим нас там чекають і морські трофеї. А тому, з думками про перемогу та майбутнє ВМС – так, корвети типу Ada нам треба. Не сьогодні, завтра, але треба", - резюмував Олександр Коваленко.

Нагадаємо, Україна вже готує екіпаж для нового корвета "Гетьман Іван Мазепа", який наразі перебуває у процесі будівництва в Туреччині.