Контракти.ua

367  —  28.02
Поточна ситуація на фронті та ворожий план на рік. З яким ми, звісно, не згодні
Поточна ситуація на фронті та ворожий план на рік. З яким ми, звісно, не згодні

Віктор Кевлюк: Пенсіонінформбюро нюхає повітря і чує, що медіа повні трагізму та всепропальщини. Одні ПС ЗСУ радують, а всі інші – навпаки. Тому швиденько розбираємось, а що насправді на фронтах? Це не заспокійлива пігулка, не арестович в малих дозах. Просто погляд на карту DeepState під горнятко чаю.

Одразу видно, що жодної стратегічної наступальної операції не відбувається. Геть зовсім взагалі ніде. Є три наступальні операції, котрі проводяться на трьох операційних напрямках:

- в Херсонській області 18 армія та 104 дшд воюють з плацдармами ОСУВ «Одеса» і перемогти їх не можуть. До речі, хто не в курсі, плацдарми – не лише в Кринках. Якщо нашим вистачить ресурсів об’єднати всі маленькі в один великий, то оперативна картина дуже круто зміниться;

- у Запорізькій області окупанти намагаються зайняти Роботине, що знаходиться під повним вогневим контролем ЗСУ. Загалом їх мета – ліквідувати всі наші здобутки в Приазов’ї. Не просто так болотний НГШ прилетів на КП 58-ї армії, котра там воює. Зверніть увагу – не на КП угруповання, а на КП армії, котрих там – штук з 4. Тобто війнонька в Роботино – маленька операція, а не велика, як її пропаганда малює. Але важлива, як НГШ аж з москви прилетів;

- після захоплення Авдіївки у орків вивільнилося дещо військ, котрі треба чимось зайняти. Противнику дуже сильно муляє наш плацдарм у Вугледарі. Але воювати його в лоб не вийшло вже разів багато, тому нова ідея – зайти в лівий фланг і в тил, якщо получиться. Поки 4 бригади здичавілих лупашаться за Георгівку та Новомихайлівку, їм там в Курахово дуже сильно треба. Останні днів 4 наші там ворога шинкують з арти, бо втратити Курахово ну ніяк не можливо, можна завалити весь Запорізький фронт.

Нахіба ворогу весь цей двіж, як Авдіївку під «вибори» вони здобули? Карта нам натякає на три великі задачі, котрі ворог дуже хоче виконати:

- захопити Куп’янськ і вийти на беріг річки Оскіл (мають тут до 90 тисяч піхоти, під 1700 танків і ББМ, легку і коротку логістику з РФ, авіапідтримки – скільки хочеш з мінімальним часом підльоту). Плюс фантомні болі москви з приводу принизливої поразки на Харківщині та Харків, що не скорився, - взагалі як цвях у чоботі;

- захопити Часів Яр, куди ломляться 98 та 106 дивізії ПДВ, 3 корпус, котрі намагаються прорватися через Іванівське, Богданівку і Григорівку. Частина сил з-під Авдіївки так само скерована на цей напрямок.

Підсумком дій на напрямках Куп’янськ, Лиман, Часів Яр може бути створення умов для виходу з трьох напрямків до Слов’янсько-Краматорської агломерації (від Бахмуту, від Констахи-Дружківки та від Лиману). Зрозуміло, що бліцкригу там не вийде, а ось скувати у цьому районі значні сили ЗСУ у них цілком може получитися.

І коли це відбудеться на півночі, ворог почне на півдні, біля Вугледару – наступаючи зі сходу на захід, спробує згорнути наш Запорізький фронт.

По часу: Куп’янськ - Часів Яр - десь до травня будуть вони в цю балалайку бавитися. А ось воювати в Приазов’ї орки будуть судячи з усього після мобілізації, ближче до кінця літа, щоб встигнути чомусь навчити війська, дати їм хоч якесь озброєння, мати оперативну паузу для приведення у порядок логістики, комунікацій та сил підтримки загалом (почали залізницю будувати з Ростова в Крим вздовж Азовського моря через Марік, Бердянськ і Мелітополь. Не просто ж так!).

Картина, котру вони хочуть побачити на кінець року (а ми, власно кажучи, не хочемо): захопити повністю Харківську, Луганську, Донецьку, Запорізьку , Херсонську області. З Херсонською може не вийти, тому можуть обмежитися територією по Дніпру.

Такій ось ворожий план на рік проглядається.

На фото – герої Авдіївки, 116 бригада, фото – з ресурсу https://militaryland.net/.../116th-mechanized-brigade/

Автор: Віктор Кевлюк, військовий експерт, полковник ЗСУ

Статьи по теме
ЦНАПи не готові до оновлення даних військовозобов'язаних
ЦНАПи не готові до оновлення даних військовозобов'язаних

Нове мобілізаційне законодавство передбачає, що частина роботи з оновлення даних військовозобов'язаними буде у зоні відповідальності Центрів надання адміністративних послуг.
16.05 — 181

Українські ув’язнені на фронті: офіцер ЗСУ вказав на важливі нюанси
Українські ув’язнені на фронті: офіцер ЗСУ вказав на важливі нюанси

Перебування колишніх в’язнів у спеціальних військових підрозділах може бути недоцільним.
12.05 — 190

З в'язниці – на війну: в Україні мобілізують засуджених – хто піде на фронт
З в'язниці – на війну: в Україні мобілізують засуджених – хто піде на фронт

Кого з засуджених точно не візьмуть до ЗСУ та чи потраплять до української армії вбивці та ґвалтівники – в ексклюзиві TSN.UA.
11.05 — 190