Контракти.ua

219  —  28.02
Як працюватиме кешбек за покупку українських товарів
Як працюватиме кешбек за покупку українських товарів

Українці зможуть отримувати кешбек за товари та послуги, які вироблені в Україні. З цією метою запускають програму “Купуй українське” та платформу “Зроблено в Україні”. Однак поки невідомо, які товари та послуги увійдуть в програму.

Про старт програми повідомив президент України Володимир Зеленський під час форуму "Зроблено в Україні". За його словами конкретні кроки наразі розробляються урядом: "Ми повинні зробити все можливе, щоб якнайбільше українських підприємств змогли зберегти та масштабувати свою роботу. Я доручив Кабінету Міністрів України розробити кілька практичних кроків".

Як уточнив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, для допомоги вітчизняному виробнику в Україні задіють 5 інструментів:

  1. Публічні закупівлі. Будуть розширювати категорії товарів, які купують в локального виробника. Це поширюватиметься і на оборонні закупівлі.
  2. Компенсації. В бюджет на 2024 рік закладено мільярд гривень на компенсації за покупку сільгосптехніки.
  3. Адаптація чинних державних програм під цілі платформи “Зроблено в Україні”. Це стосується єВідновлення, програми кредитування бізнесу “5-7-9” та інших.
  4. Гранти єРобота. Це підтримка малого та середнього бізнесу. Також це стимулюватиме переробку та аграрний сектор.
  5. Стимулювання споживчого попиту. Уряд вже прийняв постанову про просування товарів українського виробництва. Вже зараз затверджено маркування бренду “Зроблено”, який виділить товари, виготовлені в Україні. Очікується, що це може підвищити зростання ВВП на 0,14; та створити 22 тисячі робочих місць.

Наразі уряд затвердив зображення торгової марки для товарів, виготовлених в Україні. Логотип містить спеціалізований штрих-код та напис “Зроблено в Україні”.

Торгову марку бізнес може використовувати безкоштовно. Державний бренд дозволить виділити товари на фоні інших та популяризувати українські товари на внутрішньому ринку. Однак наскільки така ініціатива буде результативною, дізнаємось згодом.

В Україні започатковується робота Всеукраїнської економічної платформи “Зроблено в Україні”. Мета платформи – сприяння товаровиробникам. Бізнес, який працює на Україну та створює передумови перемоги у війні та підтримки інфраструктури країни має отримати від держави преференції.

Статьи по теме
Торік в Україні поменшало платників ПДВ, але побільшало ФОПів
Торік в Україні поменшало платників ПДВ, але побільшало ФОПів

Кількість платників податку на додану вартість в Україні скоротилася на 20,2 тисячі осіб за 2023 рік. Водночас кількість платників податків на спрощеній системі оподаткування зросла на понад 100 тисяч.
02.04 — 194

Бізнес покращив оцінки своєї діяльності
Бізнес покращив оцінки своєї діяльності

У березні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності після п’яти місяців поспіль негативних очікувань.
01.04 — 203

В EBA назвали найбільші проблеми бізнесу в умовах війни
В EBA назвали найбільші проблеми бізнесу в умовах війни

Зараз задача номер один для бізнесу – втримати людей. Відповідно, великою проблемою є мобілізація і бронювання працівників.
12.03 — 244