Контракти.ua

232  —  24.02
Експерт пояснив, чому зростають ціни на овочі
Експерт пояснив, чому зростають ціни на овочі

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні зростають ціни на продукти. Зокрема, подорожчали популярні овочі.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів виданню «Фокус», що вплинуло на підвищення цін.

Пендзин пояснив, що ситуація зі зростанням вартості стратегічних овочів має ті самі причини, що й з молочною сировиною. Він додав, що ціни на овочі зросли по-різному.

«Картопля зросла майже в три рази. Чому? Хто у нас виробляє на сьогодні 90% картоплі, що ми їмо? Домогосподарства населення. Картопля виросла, вона є у льохах, але для того, щоб її вивезти на базар, треба робочі руки. Щоб її передати в торгівельні мережі, треба робочі руки. Їх менше. І тут сталася проблема, дійсно, картопля зросла в ціні. Я думаю, що зростання її ціни зараз трошки зупинилося — досягло свого піка, але все одно, вона за відношенням до 2-х місячного періоду показала суттєве зростання: коштувала 12 грн за кг, а зараз – під 30 грн за кг», – наголосив експерт.

Зростання ціни на імпортні овочі відбулось через подорожчання логістики внаслідок блокування польського кордону, а також через девальвацію гривні, оскільки імпортні товари закуповують за іноземну валюту.

Так, індекс споживчих цін на фрукти і овочі у лютому 2024 року склав 105,06%. Порівняно із січнем фрукти та овочі подорожчали у середньому на 5,06%.

Статьи по теме
В Україні подорожчала торішня картопля
В Україні подорожчала торішня картопля

Торішня картопля на українському ринку почала підвищуватися в ціні й на сьогодні вона втричі дорожча, ніж у відповідний період минулого року.
26.05 — 232

В Україні знизилась ціна на тепличні огірки
В Україні знизилась ціна на тепличні огірки

В Україні спостерігається інтенсивне зниження цін на тепличні огірки. Тепличні комбінати відвантажують цей овоч дешевше, ніж минулого року.
18.05 — 236

В Україні зростають ціни на цибулю
В Україні зростають ціни на цибулю

В Україні знову почали рости ціни на цибулю після тривалого "затишшя".
02.05 — 224