Контракти.ua

236  —  24.02
Україна отримала бронетранспортери M113, які допоможуть евакуювати поранених на полі бою
Україна отримала бронетранспортери M113, які допоможуть евакуювати поранених на полі бою

Сили оборони отримали бронетранспортери M113, обладнані для евакуації поранених з поля бою. Раніше їх передачу Україні анонсувала влада Іспанії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Міноборони.

"“Десятки цих евакуаційних бронемашин вже прибули до України. Ще кілька сотень очікуються найближчим часом. Вдячний партнерам за підтримку у війні", - розповів міністр оборони Рустем Умєров.

Він зауважив, що техніка на гусеничному ходу має значно вищу прохідність, тому в умовах бездоріжжя вона ефективніше в евакуації поранених.

"Бронемашини для евакуації поранених передаємо у бойові підрозділи вже зараз. Координує цю роботу і проєкт загалом мій заступник Наталія Калмикова. Вдячний партнерам за підтримку у війні", - заявив міністр.

Що відомо про M113

M113 – це багатоцільовий бронетранспортер, який перебував у серійному виробництві з 1960 до 2007 року. Тривалий час залишався основним бронетранспортером США, значних кількостях поставлявся також до інших країн.

Загальна кількість випущених бронетранспортерів M113, включаючи машини на його базі, становить понад 88 тисяч штук. Станом на 2022 рік використовуються більш ніж у 44 країнах світу, включаючи США.

Бронетранспортер розрахований на перевезення 13 осіб, його броня може витримати попадання уламків мін та куль калібром до 14,5 мм.

Постачання бронемашин M113 в Україну

Універсальні бронетранспортери від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну активно використовуються українськими військами. Про їхню передачу ЗСУ повідомляло кілька країн.

Так, Португалія 20 червня 2023 року оголосила про новий пакет військової допомоги для України, до якого увійшли гаубиці та бронемашини M113.

Також нещодавно повідомлялося, що бельгійська компанія поставила в Україну десять модернізованих бронемашин М113. У червні Литва оголосила про передачу Україні ще 10 бронетранспортерів M113 та боєприпасів.