Контракти.ua

228  —  21.02
Існує спосіб відключити Starlink у росіян. Мінцифри працює над цим зі SpaceX, - Федоров
Існує спосіб відключити Starlink у росіян. Мінцифри працює над цим зі SpaceX, - Федоров

Проблема використання Starlink російськими окупантами на фронті обговорювалася в Україні ще "до того, як це набуло резонансу". У Міністерстві цифрової трансформації знайшли рішення і запропонували його компанії SpaceX.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова в інтерв'ю "Суспільному".

"Ми знайшли алгоритм, запропонували його SpaceX і зараз в нас відбувається комунікація, як зробити так, щоб подібних кейсів не було. SpaceX щось подібне вже робили з урядом Ізраїлю", - сказав Федоров.

За його словами, потрібно не просто вимкнути Starlink на тимчасово окупованих територіях України, а зробити так, щоб не працювали лише термінали, якими володіють росіяни.

"Нам потрібно, щоб вони там працювали (на фронті у ЗСУ - ред.), тому що використовуються певні технології, пов’язані з БПЛА. Є інший спосіб, як зробити, щоб наші Starlink працювали, а решта - ні. Ми працюємо зі SpaceX над цим", - зазначив міністр.

Федоров також додав, що не вірить в причетність Ілона Маска до того, що росіяни користуються Starlink на тимчасово окупованих територіях, і вважає, що вони потрапляють до них через "треті країни".

"Це було логічно, що вони почнуть їх через треті держави закуповувати й завозити. У них були Starlink, їх вже завозили, просто зараз це потрапило в публічність, їх стало трохи більше.Тобто хтось, напевно, з їхніх підприємців почав це монетизувати, і зажило це якимось окремим життям. Технологічно потрібно виключити Starlink, які вони використовують, і зробити так, щоб наші продовжили працювати", - зазначив очільник Мінцифри.

Starlink у росіян на фронті

Нагадаємо, нещодавно у ЗМІ з'явилася інформація про те, що російські солдати в Україні використовують термінали Starlink.

Пізніше ці дані підтвердило Головне управління розвідки Міноборони України.

При цьому власник SpaceX Ілон Маск у відповідь на таку інформацію наголосив, що офіційно термінали Росії ніхто не продавав.

Водночас у російських окупантів спостерігаються проблеми зі зв'язком, навіть попри те, що їм вдалося отримати термінали супутникового інтернету Starlink.

Статьи по теме
Україна може виробляти 2 млн дронів на рік, але є умова, - Федоров
Україна може виробляти 2 млн дронів на рік, але є умова, - Федоров

Україна здатна збільшити виробництво безпілотників до 2 мільйонів одиниць на рік. Але для цього потрібна додаткова фінансова допомога від країн Заходу.
21.03 — 224

Ні повісток, ні виборів у
Ні повісток, ні виборів у "Дії" не планується, - Федоров

У Єдиному порталі державних послуг "Дія" не планується видача повісток та проведення виборів. Натомість "Дія" відкриє код для розробників з усього світу.
07.02 — 244

Виробництво та кількість дронів в Україні збільшено більш ніж в 100 разів, - Федоров
Виробництво та кількість дронів в Україні збільшено більш ніж в 100 разів, - Федоров

В Україні більш ніж в 100 разів збільшено виробництво та кількість дронів порівняно з минулим роком.
31.10.23 — 337