Контракти.ua

244  —  10.02
"Цивілізоване звільнення" чи "шлях до капітуляції": реакції політиків і лідерів думок на відставку Залужного

Думки, безумовно, розбіглися.

Генерал Валерій Залужний вже увійшов в історію. За майже два роки повномасштабного вторгнення він заслужив повагу та довіру як військових, так і цивільних. Не дивно, що рішення про заміну головнокомандувача ЗСУ викликало чимало суперечок, зокрема дехто вважає, що все відбулося так, як мало, а інші – категорично не погоджуються з його доцільністю.

ТСН.ua зібрав реакції політиків і лідерів думок на відставку Валерія Залужного.

Вікторія Сюмар

Як стверджує політикиня, рішення про звільнення Залужного не має воєнної логіки й несе політичні ризики. Вона побажала всім мудрості.

"Мар'яна (Безугла ред.) таки перемогла… Україна в цей день програла. Попри ніби "дружнє" розставання під красивим соусом "оновлення". Від усього кількамісячного процесу звільнення, правда, тхне погано. Бо справжніх "членів команди" Мар'яна не торпедує", – каже вона.

Наостанок Сюмар зауважила, що Валерію Федоровичу – честь і подяка за Україну.

Максим Бужанський

Політик Максим Бужанський у своєму телеграм-каналі зазначив, що нагнітали з усіх боків так, як ніколи раніше. Натомість сам факт зміни Командування ЗСУ відбувся найцивілізованішим чином.

"З повагою до всіх учасників, громадян, бійців. І демонстрацією цієї поваги та єдності перед ворогом", – підкреслив він.

Олексій Гончаренко

Народний депутат Олексій Гончаренко звернувся до генерала, наголосивши, що під його керівництвом ЗСУ відбили наступ на Київ, деокупували Київщину та Чернігівщину, здійснили блискавичний маневр і звільнили Харківщину, звільнили Херсон та не дали окупантам повністю захопити Донецьку й Запорізьку області.

"Для українців ви не просто Генерал і навіть не Головнокомандувач. Ви уособлення мужньої стійкості та єдності України. Сподіваюся, ви продовжите робити те, що виходило у вас найкраще. Працювати на користь нашої країни", – впевнений Гончаренко.

Він подякував Валерію Залужному.

Михайло Подоляк

На рішення президента Зеленського про системне оновлення керівного складу ЗСУ, включно з головнокомандувачем, відреагував і радник голови ОПУ Михайло Подоляк.

"Рішення обумовлене необхідністю переглянути тактику дій, яка не забезпечила в повному обсязі належного результату торік, не допустити стагнації по лінії фронту, яка негативно впливає на суспільні настрої, знайти нові функціональні та високотехнологічні рішення, які даватимуть змогу утримати й розвинути ініціативу, а також важливістю запустити процес реформування управлінських принципів в армії", – запевняє він.

Андрій Садовий

Очільник Львова констатував: що б не було далі, Залужний уже залишив свій слід у сучасній історії України. Він заклав фундамент нашої перемоги.

"Подяка та повага Головнокомандувачу та всім військовослужбовцям, які боронять Україну!" – резюмував мер міста.

Богдан Буткевич

Журналіст, політичний аналітик та медіаексперт Богдан Буткевич висловився про те, що дрібність людини завжди проявляється в небажанні брати на себе відповідальність за неприємні речі. За це він дорікнув президентові України. Мовляв, той побоявся таки сказати слово "звільняю" щодо Залужного.

"Тому в постах про звільнення він (Зеленський ред.) це слово так і не використав. Він до останньої секунди поводився як ларьочник-катала, який доручив сказати про сам факт звільнення Умерову", – роздратований Буткевич.

Він подякував Залужному за його чин і мудрість. Буткевич упевнений, що з генералом не прощаються.

"Чи виживе країна я не знаю. Повторюю. Після самих рашистів наша найбільша загроза – це Зеленський", – вважає телеведучий.

На його думку, президент "стрімко веде нас до поразки" і довів, що задля збереження власної влади "він не зупиниться ні перед чим".

"Хай би й програшем у війні та дестабілізацією внутрішньої ситуації. Сьогодні для мене – найгірший день після 24 лютого 2022 року. Тільки тоді була надія", – сумно підсумував експерт.

Алла Мартинюк

Акторка та волонтерка Алла Мартинюк стверджує, що зняття Валерія Залужного  це шлях до капітуляції. Валерій Федорович є бойовим генералом, дипломатом, стратегом, інтелектуалом, командиром, який турбується про життя військових. Він не є кривавим генералом.

Крім того, активістка назвала найнагальніші проблеми, з якими ми сьогодні маємо справу:

  • катастрофічна нестача військових через загиблих, зниклих безвісти й поранених,
  • у нас дуже не вистачає бронетехніки, ППО, засобів ураження, літаків,
  • ворог почав наступальні дії, так, наразі на точках зіткнення, але може бути друга операція наступу на Київ задля послаблення наших сил у гарячих точках, і їх зараз більше, ніж під час першої операції, а нас менше,
  • ворог набагато переважає нас за кількістю зброї, особового складу і, головне, за наявністю засобів ураження і ППО,
  • комунікація з країнами-партнерами зірвана, скоро на допомогу нам не буде від кого чекати.

"І під час такого важкого періоду й наступу ворога забрати Головкома у військових, які мають довіру до нього і більшість вмотивовані йти в бій навіть з групою інвалідності після поранення тільки через повагу і віру в Залужного, це катастрофа для України!" – висловила свою думку волонтерка.

Вона закликала повернутися в кінець лютого 2022 року та згадати, що ми пережили й кому довірилися і повірили тоді.

"ГК змінили, готуйтеся відчувати це знову, але питання, кому ви будете вірити й довіряти свої життя тепер!" – розчарована Мартинюк.

Віталій Дейнега

За словами волонтера Віталія Дейнеги, можна було б написати не одну колонку, якщо не книжку про тертя та іскріння на вищих рівнях влади за ці два роки. Але він радий, що відставка Валерія Залужного проходить цивілізовано і без хвиль бруду, які могли б її супроводжувати з усіх боків.

"У нас з Валерієм Федоровичем були різні розмови за ці два роки. Найменше з них було простих і легких. Ми багато в чому були незгодні, часто доходили до важких аргументів. Але ці всі речі другорядні, бо ми сходимося в головному – що Україна вища за его та амбіції. Не уявляю, наскільки це морально непросто зараз для Залужного – так цивілізовано і достойно піти з посади. Але це викликає безмежну повагу", – написав він.

Він додав, що настав час конфлікти не згладжувати, а вирішувати. Сьогодні триває найважча і найболісніша війна, в якій не буває переможців – війна на виснаження. І якщо перемогти в ній навряд чи вийде – було б добре не програти.

"А для цього нам знадобляться свіжі сили, підходи та, на жаль, багато вкрай непопулярних рішень. Це просто перше з них", – фіналізував Дейнега.

Дмитро Калинчук

Письменник Дмитро Калинчук лаконічно прокоментував відставку Залужного. Він вважає, що така новина дуже потішила нашого ворога.

"Залужного відправили у відставку. В Москві свято", – пише він.

Денис Гороховський

Політолог Денис Гороховський поставив запитання: відставка Залужного – це добре чи погано? Він вважає, що на це відповість лише історія.

"Але сьогодні вже можна казати, що це нормально. Міняти менеджмент – це нормально. Міняти воєначальників – теж. Подивіться будь-який затяжний військовий конфлікт і ви побачите, що це настільки звичайна історія, що в ній немає нічого дивного. Ворог намагався спекулювати на темі. Опозиція намагалася робити те саме. Чому? Тому що наші медіа зробили із Залужного ікону. Можливо, тоді це був найправильніший шлях, не сперечаюся, але це його наслідки", – припускає він.

Гороховський додає: сам факт, що все минуло мирно, із взаємоповагою та без скандалу – однозначно гарний знак.

Нагадаємо, Зеленський відправив Залужного у відставку.