Контракти.ua

248  —  09.02
КНДР могла вкрасти 3 млрд доларів за допомогою хакерів для фінансування ядерної програми, - ЗМІ
КНДР могла вкрасти 3 млрд доларів за допомогою хакерів для фінансування ядерної програми, - ЗМІ

Спостерігачі ООН за санкціями розслідують десятки ймовірних кібератак Північної Кореї, які принесли їй 3 млрд доларів на подальший розвиток програми створення ядерної зброї.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"КНДР продовжувала порушувати санкції Ради Безпеки. Вона продовжувала розробляти ядерну зброю і виробляти ядерні матеріали, що розщеплюються, хоча останнє відоме ядерне випробування було проведено у 2017 році", - повідомила група незалежних спостерігачів за санкціями комітету Ради Безпеки, використовуючи офіційну назву Північної Кореї.

За їхніми даними, Пхеньян продовжив запуски балістичних ракет, вивів на орбіту супутник і поповнив свій арсенал "тактичним атомним ударним підводним човном".

Рада Безпеки ООН, що складається з 15 членів, давно заборонила Північній Кореї проводити ядерні випробування і запускати балістичні ракети. З 2006 року на неї поширюються санкції ООН, які Рада неодноразово посилювала, намагаючись припинити фінансування розробок зброї масового ураження (ЗМЗ).

"Група розслідує 58 ймовірних кібератак КНДР на пов'язані з криптовалютами компанії в період із 2017 до 2023 року на суму приблизно 3 мільярди доларів, які, як повідомляють, допомагають фінансувати розробку КНДР ЗМУ", - пишуть спостерігачі.

За словами спостерігачів за санкціями, північнокорейські хакерські групи, що підпорядковуються Головному розвідувальному бюро (ГРБ) - основній службі зовнішньої розвідки Пхеньяну, - продовжують здійснювати велику кількість кібератак.

"Тенденції охоплюють напади КНДР на оборонні компанії та ланцюжки поставок, а також дедалі активніший обмін інфраструктурою та інструментами", - ідеться в доповіді спостерігачів.

Запуск ракет КНДР

Раніше повідомлялося, що Північна Корея за тиждень запустила кілька крилатих ракет біля західного узбережжя. Минулого тижня у КНДР стверджували, що провели випробування "стратегічних" крилатих ракет, маючи на увазі, що вони можуть бути призначені для несення ядерних боєголовок.

Перед тим КНДР запустила балістичну ракету у бік Японського моря, викликавши стурбованість Токіо.

Також нагадаємо, наприкінці січня у Білому домі розповіли, що Північна Корея намагається створити балістичні ракети далекого радіусу дії та продовжує працювати над військовим виробництвом.

Статьи по теме
Уряд Бразилії хоче організувати візит Путіна на саміт G20 у Ріо-де-Жанейро, - ЗМІ
Уряд Бразилії хоче організувати візит Путіна на саміт G20 у Ріо-де-Жанейро, - ЗМІ

Уряд президента Бразилії Луїза Інасіо Лули да Сілви намагається організувати візит російського диктатора Володимира Путіна на саміт G20, який восени пройде в Ріо-де-Жанейро.
02.04 — 203

США можуть уповільнити постачання зброї Ізраїлю, щоб чинити тиск на операцію в Газі, - ЗМІ
США можуть уповільнити постачання зброї Ізраїлю, щоб чинити тиск на операцію в Газі, - ЗМІ

Адміністрація президента США Джо Байдена обговорює можливість використання продажу зброї Ізраїлю як важеля тиску. Зокрема, щоб переконати уряд Ізраїлю прислухатися до закликів США скоротити масштаби операції в Секторі Газа.
30.01 — 287

Британія запропонувала Шольцу вихід з дилеми щодо Taurus, - ЗМІ
Британія запропонувала Шольцу вихід з дилеми щодо Taurus, - ЗМІ

Велика Британія запропонувала Німеччині придбання для себе далекобійних крилатих ракет Taurus, які тривалий час просить у Берліна українська сторона, але без позитивного результату.
26.01 — 268