Контракти.ua

264  —  07.02
Більшість жителів Росії підтримують вторгнення в Україну і готуються до затяжної війни
Більшість жителів Росії підтримують вторгнення в Україну і готуються до затяжної війни

Підтримка жителями Росії війни залишається стабільно високою з лютого 2022 року. Лише третина готова розділити моральну відповідальність за загибель мирних українців та руйнування.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на опитування незалежного "Левада-центру".

У січні 2024 року більшість опитаних (77%) підтримують війну проти України, не підтримують - 16% респондентів, ще 8% вагаються з відповіддю.

При цьому, як і попередні місяці, прихильників переходу до мирних переговорів більше, ніж прихильників продовження військових дій: 52% проти 40%. У грудні-січні (порівняно з листопадом 2023 року) кількість прихильників мирних переговорів дещо знизилася (з 57% до 52%), але загалом вкладається у середньорічні значення цього показника.

Третина жителів Росії вважають, що такі люди, як вони несуть моральну відповідальність за загибель мирних жителів та руйнування в Україні (10% - безумовно несуть, 21% - несуть певною мірою), зворотної позиції дотримуються 62% опитаних. Такий розподіл відповідей стійкий і зберігається протягом останніх півтора року.

Також у жителів Росії зберігається і впевненість у тому, що проти України триватиме довго. Так, майже половина опитаних (45%) вважають, що військові дії триватимуть більше року, ще 23% припускають, що від півроку до року.

Більшість опитаних (77%) вважають, що війна проти України закінчиться перемогою Росії, це на 6 п.п. більше, ніж рік тому, і приблизно відповідає настроям травня 2022 року.

Дві третини жителів Росії (66%) згодні з тим, що РФ платить надто високу війну проти України, не згоден із таким твердженням кожен четвертий опитаний (25%). Найчастіше погоджувалися із цим твердженням у липні 2023 року (тоді у сумі 82%), за півроку цей показник знизився на 16 в.п.

Дві третини жителів Росії (64%) не вважають, що РФ припустилася помилки, розпочавши війну, при цьому порівняно з вереснем минулого року цей показник плавно зріс на 6 п.п.

Опитування "Левада-центру" проведено 14-20 грудня 2023 року та 25-31 січня 2024 року серед 1606 та 1621 осіб. Дослідження проводиться вдома у респондента шляхом особистого інтерв'ю. Статистична похибка (з ймовірністю 0,95) вбирається у 3,4%.

Статьи по теме
Міноборони РФ тисне на Путіна для оголошення нової хвилі мобілізації, - WSJ
Міноборони РФ тисне на Путіна для оголошення нової хвилі мобілізації, - WSJ

Чиновники з Міноборони РФ вимагають від російського диктатора Володимира Путіна оголосити нову хвилю мобілізації. Москва все більше говорить про неминучість мобілізації в РФ.
вчера, 18:04 — 173

Путін наказав збільшити чисельність російської армії на 180 тисяч
Путін наказав збільшити чисельність російської армії на 180 тисяч

Володимир Путін наказав збільшити чисельність збройних сил країни на 180 тис. осіб.
17.09 — 181

Ставлення росіян до Путіна погіршилося: причиною стала операція ЗСУ у Курській області
Ставлення росіян до Путіна погіршилося: причиною стала операція ЗСУ у Курській області

З того часу, як ЗСУ два тижні тому розпочали операцію в Курській області, ставлення росіян до Путіна погіршилося. Про це свідчить аналіз соцмереж та інших постів в інтернеті.
24.08 — 1075