Контракти.ua

310  —  04.02
Посприяла війна в Україні: торік оборонні компанії США заробили понад $80 млрд – Politico
Посприяла війна в Україні: торік оборонні компанії США заробили понад $80 млрд – Politico

Експорт американської зброї зріс на понад 50% минулого року.

Оборонні компанії США торік заробили $81 млрд за рахунок військових продажів за кордоном, що на 56% відсотків більше, ніж 2022 року. Укладенню величезних угод посприяло повномасштабне вторгнення Росії до України. Пише ТСН. 

Про це пише видання Politico.

Продажі американської зброї за кордоном торік різко зросли, досягнувши рекордних $238 млрд. Уряд США напряму домовився про продажі на суму $81 млрд доларів. Решта – були прямими продажами оборонних компаній США іноземним державам.

Найбільші покупці зброї в Європі

Найбільші угоди включали продажі ударних і транспортних гелікоптерів і ракет дальнього радіусу дії Польщі та Німеччині на суму близько $30 млрд, оскільки НАТО поспішає накопичувати найсучаснішу зброю.

Так, Польща, яка зараз намагається розширити свою армію, зробила одні з найбільших закупівель. Варшава купила гелікоптери Apache на $12 млрд, а також заплатила $10 млрд за ракетні системи (HIMARS) і $3,75 млрд за танки M1A1 Abrams.

Чехія уклала угоду на літаки F-35 і боєприпаси на суму $5,6 млрд. Болгарія замовляє броньовані машини Stryker на суму $1,5 млрд, а Норвегія купує вертольоти MH-60R Multi-Mission на $1 млрд.

Джо Байден та інші офіційні особи наголошували, що допомога США Києву підтримує робочі місця в Америці через виробництво зброї, що додатково підкріплюється переозброєнням інших європейських союзників, які спустошили свої запаси, щоб підтримати Україну.

США користуються моментом у Європі та Азії

Ці продажі відбуваються на тлі війни Росії проти України, адже є побоювання щодо планів Москви напасти на інші країни.

Адміністрація президента Джо Байдена працює над тим, щоб скористатися моментом у Європі та Азії, – відмовити країни від імпорту російської зброї та збільшити внутрішнє виробництво оборонної промисловості.

"Російська оборонна промисловість продовжує зазнавати невдачі", − заявила очільниця Управління регіональної безпеки та передачі зброї Державного департаменту Міра Резнік у коментарі Politico.

Вона підкреслила, що російським виробникам зброї "відмовляють у ресурсах, які надходять від експорту", наприклад у готівці.

Росія втрачає позиції ключового експортера

Протягом десятиліть Росія була другим за величиною експортером зброї після США, а її головними клієнтами були Індія, Китай і Єгипет. Але її оборонно-промисловий потенціал вичерпується через війну в Україні, і роль РФ як головного світового постачальника зброї під загрозою, йдеться у минулорічному звіті Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

"Ми бачимо, що оскільки російська оборонна промисловість позбавлена ресурсів, які надходять від експорту, це сприяє стратегічному провалу Росії на полі бою", - сказала Резнік.

Минулого року США уклали важливу угоду з Індією – договір на суму $1,8 млрд, згідно з якою General Electric вироблятиме двигуни в Індії – у той час як Нью-Делі намагається дистанціюватися від свого найбільшого постачальника зброї — Росії.

"Ми бачимо на "Глобальному півдні" реальні жорсткі рішення партнерів щодо відмови від російського обладнання. Ми хотіли б бачити більше від Індії щодо цього, і ми продовжуємо працювати та досліджувати різні можливості торгівлі з Індією", - додала Резнік.

"Загальна сума надходжень від продажу зброї за 2023 фінансовий рік є найвищою від 2020 року, коли колишній президент США Дональд Трамп публічно грав роль головного продавця військової техніки США", - пише Politico.

Вашингтон також має намір підштовхнути Аргентину купити вживані винищувачі F-16 замість китайських JF-17.

Тим часом, оскільки США працюють над підтримкою своїх союзників на Тайвані проти постійних загроз з боку Китаю, на острові все ще залишається зброя США на $19 млрд.

Нагадаємо, Пентагон та НАТО обговорили критичне збільшення оборонного виробництва для потреб України.