Контракти.ua

378  —  31.01
Росія модернізує системи ППО через удари українських дронів, - ISW
Росія модернізує системи ППО через удари українських дронів, - ISW

Російська Федерація переобладнує елементи своєї системи протиповітряної оборони в глибокому тилу через регулярні атаки українських безпілотників. За останні дні у деяких областях було зафіксовано перебої зі зв'язком стандарту 4G.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що Міністерство цифрового розвитку РФ наказало місцевій владі у Ленінградській, Новгородській та Псковській областях заблокувати до 30 січня інтернет-зв'язок 4G LTE, щоб російські чиновники могли "доопрацювати" системи протидії безпілотникам і протиповітряної оборони.

З 25 по 30 січня ці три області раніше оголосили про перебої у наданні інтернет-послуг 4G LTE через технічне коригуванням "радіочастотного спектру".

"Одне з джерел російського видання "Коммерсантъ" повідомило, що Воронезька область проводить аналогічні заходи, які були "заплановані на федеральному рівні", та що багато інших неназваних суб'єктів Російської Федерації проводять ці заходи з різною швидкістю", - йдеться у повідомленні.

У звіті ISW нагадав, що російські системи радіоелектронної боротьби (РЕБ) та мобільні інтернет-провайдери працюють на частотах, дозволених Державною комісією з радіочастот Росії (ГКРЧ), а джерело "Коммерсантъ" заявило, що невибіркове використання РЕБ може створювати перешкоди для мобільного зв'язку.

Наразі незрозуміло, який вплив інтернет-операції можуть мати на переорієнтацію систем РЕБ або розгортання нових сил і засобів і навпаки.

Інститут ведення війни не виключає, що російські війська можуть випробовувати нові засоби РЕБ і завчасно відключати інтернет-послуги для уникнення раптових перебоїв. А чиновники також можуть обмежувати доступ до інтернету, щоб приховати переміщення звичайних систем протиповітряної оборони в Росії після ударів українських безпілотників у Ленінградській області 18 січня і 21 січня.

"Ці удари свідчать, що російські системи ППО на північному заході Росії можуть бути недостатньо розгорнуті для захисту від запущених з України безпілотників", - зазначає ISW.

У звіті також зазначається, що губернатор Ярославської області Михайло Євраєв 29 січня заявив, що російські системи РЕБ збили український безпілотник, який націлився на нафтопереробний завод "Славнефть-Янош" в Ярославській області. Російські джерела збільшили зображення збитого безпілотника на НПЗ і дійшли висновку, що він не завдав шкоди.

Атаки безпілотників на території Росії

Впродовж останніх тижнів у низці регіонів Російської Федерації були зафіксовані атаки безпілотниками на нафтобази та інфраструктурні об'єкти.

Так, 19 січня потужна пожежа спалахнула на нафтобазі в Клинцах Брянської області. Міноборони РФ заявило про атаку безпілотника.

Ввечері 20 січня пролунали вибухи у місті Тула. Відео зафіксувало пожежу на одному з інфраструктурних об'єктів.

В ніч на 21 січня безпілотник атакував нафтовий термінал "Усть-Луга Ойл" у Ленінградській області. Там переробляють паливо, яке, зокрема, постачається і для військ РФ. За даними джерел РБК-Україна, це була спецоперацію СБУ.

25 січня СБУ заявило про атаку БпЛА на нафтобазу в місті Туапсе. У місці атаки спалахнула пожежа на площі 200 квадратних метрів.

Статьи по теме
Росіяни посилюють мобілізацію для наступу, але їм це може не допомогти, - ISW
Росіяни посилюють мобілізацію для наступу, але їм це може не допомогти, - ISW

Російські війська посилюють криптомобілізацію напередодні очікуваної наступальної операції влітку 2024 року. Однак їм буде складно швидко створити ефективні резерви на оперативному і стратегічному рівнях через великі втрати на фронті в Україні та у випадку, якщо ЗСУ зможуть ефективно їм протистояти.
20.04 — 272

Теракт у Підмосков'ї організувала
Теракт у Підмосков'ї організувала "Ісламська держава", Україна не причетна, - ISW

Терористична атака бойовиків "Ісламської держави Хорасан" на московський торговельний центр "Крокус Сіті Холл" є помітним провалом роботи розвідки та правоохоронних органів РФ. Характер атаки свідчить про причетність до інциденту виключно ісламських терористів, жодних ознак причетності України не виявлено.
27.03 — 307

Кадиров знайшов у Росії ознаки фашизму і заявив про готовність з ним боротись, - ISW
Кадиров знайшов у Росії ознаки фашизму і заявив про готовність з ним боротись, - ISW

Глава Чечні Рамзан Кадиров заявив про "заклики до фашистських методів", що пролунали всередині Росії після теракту в підмосковному "Крокус Сіті Хол", і пригрозив тим, хто їх розповсюджує, "короткою розмовою".
26.03 — 1017