Контракти.ua

435  —  28.01
Росія скорочує експорт скрапленого нафтового газу через санкції країн Заходу, - Reuters
Росія скорочує експорт скрапленого нафтового газу через санкції країн Заходу, - Reuters

Найбільша нафтохімічна компанія "Сибур" скорочує експорт скрапленого нафтового газу з балтійського порту Усть-Луга через брак газовозів на тлі санкцій.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"Скорочення поставок ще більше підриває експорт російського палива, який вже постраждав від пожеж і атак дронів, зокрема в порту", - йдеться в матеріалі.

Зазначається, що експорт скрапленого нафтового газу з Усть-Луги вже знизився в січні приблизно до 50 000 метричних тонн із 67 000 тонн у середньому за кожен місяць минулого року.

Росії не вистачає газовозів

Reuters пише, що договір тайм-чартеру "Сибура" з фірмою на два газовози - "Навігатор Лео" і "Навігатор Лібра" - закінчився в грудні 2023 року.

Дані відстеження суден засвідчили, що ці два танкери відвантажили до 40% загального експорту скрапленого нафтового газу з Усть-Луги, де "Сибур" є єдиним постачальником скрапленого нафтового газу на експортний термінал у порту.

"Якщо "Сибур" не знайде заміну танкерам "Навігатора Газу", він ризикує істотно скоротити перевалку в Усть-Лузі", - пише видання.

Також Reuters вказує, що "Сибуру" буде складно знайти інші танкери льодового класу через санкції Євросоюзу і США.

Атака на нафтовий термінал

Нагадаємо, в ніч на 21 січня спалахнула потужна пожежа у Ленінградській області, а саме у порту селища Усть-Луга. За даними джерел РБК-Україна, це була спецоперацію СБУ.

По цілі влучно відпрацювали безпілотники СБУ, після чого вогонь охопив нафтовий термінал "Усть-Луга Ойл". Там переробляють паливо, яке, зокрема, постачається і для військ РФ.

Видання Bloomberg писало, що після атак СБУ морські постачання сирої нафти з Росії впали до мінімуму. Як повідомляли джерела РБК-Україна, Росія змушена була перекидати свою ППО з фронту після атаки на термінал "Усть-Луга Ойл".

Статьи по теме
Світові лідери закликають республіканців допомогти Україні, але вони дивляться на Трампа, - Reuters
Світові лідери закликають республіканців допомогти Україні, але вони дивляться на Трампа, - Reuters

Безпрецедентна кількість іноземних офіційних осіб відвідала Вашингтон протягом останніх кількох місяців і звернулася до республіканців у Конгресі з проханням схвалити збільшення військової допомоги Україні. Але вони прислухаються до зовсім іншого голосу – колишнього президента та нинішнього кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа.
14.04 — 260

Росія просить у Казахстану бензин на випадок дефіциту, - Reuters
Росія просить у Казахстану бензин на випадок дефіциту, - Reuters

Росія попросила Казахстан бути готовим поставити їй 100 тисяч тонн бензину в разі дефіциту, який посилюється атаками українських безпілотників і перебоями в роботі.
09.04 — 215

Росія згорнула найбільший газовий проект через санкції США, - Reuters
Росія згорнула найбільший газовий проект через санкції США, - Reuters

Компанія "Новатек" змушена згорнути свій величезний проект "Арктик СПГ-2" після того, як західні санкції обмежили їй доступ до танкерів льодового класу, і натомість зосередиться на розвитку свого проекту в порту Мурманськ, що незамерзає.
06.04 — 529