Контракти.ua

381  —  27.01
США припустили ймовірність конфлікту між Південною Кореєю і КНДР у найближчі місяці, - NYT
США припустили ймовірність конфлікту між Південною Кореєю і КНДР у найближчі місяці, - NYT

У США припустили ймовірність того, що КНДР невдовзі може застосувати військові дії проти Південної Кореї. Це відбувається на тлі відкритої ворожої політики північнокорейського лідера Кім Чен Ина до південних сусідів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The New York Times.

На думку посадовців США, жорстка риторика північнокорейського лідера (стосовно Південної Кореї - ред.) є частиною схеми провокацій. Втім, зважаючи на посилення агресивності заяв, їх варто сприймати серйозно.

Американські урядовці уточнюють, що не вбачають "неминучого ризику повномасштабної війни на Корейському півострові". Водночас вони зауважують, що Пхеньян все ж таки б міг завдавати ударів таким чином, щоб уникнути швидкої ескалації.

Як приклад, у США навели інцидент з обстрілом південнокорейського острова Йопхьондо у 2010 році, коли КНДР та Південна Корея обмінялись артилерійським вогнем. Внаслідок цього тоді загинуло декілька цивільних та військових з обох сторін, однак врешті обстріли були припинені.

На думку американських посадовців, більш агресивна позиція Кіма стала очевидною після серії запусків крилатих ракет, випробування нового озброєння, а також відмови від ідеї мирного возз’єднання з Південною Кореєю. Крім того, диктатора "надихає" поглиблення співпраці з Росією.

Водночас у США поки не бачать ознак того, що Північна Корея готується до великої війни. Зокрема дану думку підтверджує рішення передати РФ артилерійські боєприпаси і балістичні ракети.

Один з високопоставлених американських чиновників зауважив, що лідер КНДР, який планує велику військову операцію, накопичував би запаси ракет і артилерійських снарядів.

Агресивна політика КНДР щодо Південної Кореї

Останніми тижнями лідер КНДР Кім Чен Ин зробив низку заяв, що свідчать про його бажання і готовність розпочати війну з Півднем. Однак, як зазначили ЗМІ, у Пхеньяна є вагома причина не розпалювати конфлікт, адже темпи зростання економіки Північної Кореї сягнули найвищого рівня за майже десятиліття через продаж озброєнь Росії.

Напередодні Міністерство закордонних справ Південної Кореї оголосило про нові санкції щодо осіб та організацій, пов'язаних з ядерною та ракетною програмами КНДР.

Також ми повідомляли, що КНДР запустила балістичну ракету у бік Японського моря, спричинивши стурбованість Японії.

Статьи по теме
Питання допомоги Україні розділило Республіканську партію США, - NYT
Питання допомоги Україні розділило Республіканську партію США, - NYT

Голосування Палати представників у суботу про надання американської допомоги Україні в розмірі 61 млрд доларів стало найяскравішим свідченням того, що принаймні у зовнішній політиці Республіканська партія не повністю підтримує колишнього президента Дональда Трампа, пише у своєму матеріалі The New York Times.
21.04 — 272

Трамп зустрівся з Маском у пошуках фінансування своєї президентської кампанії, - NYT
Трамп зустрівся з Маском у пошуках фінансування своєї президентської кампанії, - NYT

Колишній президент США Дональд Трамп на вихідних зустрівся з мільярдером, генеральним директором компаній Tesla Inc і SpaceX Ілоном Маском у Флориді.
06.03 — 276

В ЄС побоюються, що прихід Трампа до влади може
В ЄС побоюються, що прихід Трампа до влади може "розвалити НАТО", - NYT

Декілька європейських посадовців заявили, що серед урядів їхніх країн зростає тривога на тлі виборів у США, адже повернення колишнього президента США Дональда Трампа на посаду може означати не тільки відмову від допомоги Україні.
11.12.23 — 666