Контракти.ua

318  —  25.01
Будапешт не поспішатиме зі вступом Швеції до НАТО, - спікер парламенту Угорщини
Будапешт не поспішатиме зі вступом Швеції до НАТО, - спікер парламенту Угорщини

Угорщина не поспішатиме з ратифікацією заяви Швеції на вступ до НАТО, оскільки не "відчуває якоїсь нагальності".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на спікера парламенту Угорщини Ласло Кевера в інтерв'ю Index.

Відповідаючи на питання, чи очікується позачергове засідання парламенту Угорщини під час якого обговорять питання вступу Швеції до НАТО, Кевер заявив про відсутність нагальності в цьому питанні.

"Я не сумніваюся, що одна з опозиційних партій, які не завжди служать угорським інтересам, спробує його скликати, можливо, безуспішно. В іншому випадку, я не відчуваю якоїсь нагальності, і не думаю, що існує якась виняткова ситуація", - заявив спікер парламенту.

Як пояснив спікер, НАТО є оборонним альянсом, в якому країни беруть на себе відповідальність вступати у військовий конфлікт у разі нападу на одного із союзників.

"Це вимагає більшої довіри. А тепер давайте подивимося, як Швеція поводилася з Угорщиною в минулому періоді, як і в останні кілька місяців, відколи на порядку денному стояло їх вступ, з якою нахабністю та недбалістю вони ставилися до нас. Мені не зовсім зрозуміло, чи усвідомлюють вони, що насправді означає альянс, до якого вони хочуть увійти", - відзначив Кевер.

Вступ Швеції до НАТО очікується вже близько півтора року. Раніше Стокгольм планував вступити до Альянсу разом із Фінляндією, але Фінляндія вступила до НАТО у червні 2023 року, а заявку Швеції ратифікували всі країни НАТО, окрім Угорщини.

Будапешт обіцяв, що він не буде останнім, хто ратифікує заявку Швеції. Проте голосування в угорському парламенті кілька разів переносилося. Угорські політики вимагають пояснень щодо критики демократичного розвитку країни, аналогічної стурбованості, вираженої багатьма іншими європейськими політиками.

Статьи по теме
Я твердо стоятиму на боці України та наших союзників з НАТО – Гарріс
Я твердо стоятиму на боці України та наших союзників з НАТО – Гарріс

Кандидатка на пост президента США обіцяє підримку нашій країні.
24.08 — 659

Посли НАТО обрали генсека: всі деталі
Посли НАТО обрали генсека: всі деталі

Посли НАТО затвердили кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів на посаду керівника Альянсу.
27.06 — 659

"Нова кров" для НАТО. Топ-5 викликів перед майбутнім генсеком Рютте та на що чекати Україні

Наступним генсеком НАТО стане нинішній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Очікується, що фінальне рішення ухвалять на липневому саміті у Вашингтоні.
22.06 — 352