Контракти.ua

236  —  25.01
Мінекономіки назвали цифру зростання ВВП України минулого року
Мінекономіки назвали цифру зростання ВВП України минулого року

За попередніми оперативними оцінками, реальний валовий внутрішній продукт України у 2023 році зріс на 5% після падіння на 28,8% у 2022 році.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на огляд Мінекономіки.

"У 2023 році українська економіка проявила високу стійкість, повернулася до відновлювального зростання та за підсумком року показала кращі результати, ніж прогнозувалося на початку року", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається в огляді результат є віддзеркаленням поліпшення безпекової ситуації в країні завдяки професійності і стійкості ЗСУ, системної фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів

У міністерстві також відзначають "злагоджену роботу уряду й бізнесу".

Упродовж 2023 року ситуація на валютному ринку залишалася стабільною і контрольованою, йдеться в огляді Так, завдяки суттєвим надходженням від міжнародних партнерів та накопиченню значного рівня міжнародних резервів НБУ в жовтні перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу (станом на кінець року гривня девальвувала на 3,9% до 38 грн/долар). Станом на кінець 2023 року міжнародні резерви зросли на 42,2% до 40,5 млрд доларів.

"Темп зростання споживчих цін упродовж усього 2023 року відповідає найбільш спокійним, з погляду інфляції, рокам мирного часу, а в річному вимірі (5,1%) він досяг найнижчого рівня за останні 3 роки", - йдеться в документі.

В огляді також зазначається, що Мінекономіки під бюджетні розрахунки 2024 року закладало зростання ВВП на рівні 5%.

Статьи по теме
Чи вистачить Україні бюджету на пенсії та субсидії в цьому році
Чи вистачить Україні бюджету на пенсії та субсидії в цьому році

Україні цього року вистачить коштів в бюджеті на соціальні виплати, зокрема пенсії та субсидії, завдяки новій допомозі від США.
28.04 — 190

Нацбанк спрогнозував зростання інфляції до 2026 року
Нацбанк спрогнозував зростання інфляції до 2026 року

Національний банк України оприлюднив прогноз індексу споживчих цін до 2026 року, публікуючи макроекономічне прогнозування разом із обґрунтуванням нової облікової ставки.
26.04 — 177

Зростання ВВП України в березні прискорилося до 4,6%
Зростання ВВП України в березні прискорилося до 4,6%

Міністерство економіки України оцінило зростання внутрішнього валового продукту у березні на рівні 4,6% +/- 1%.
26.04 — 194