Контракти.ua

666  —  21.01
Лукашенко заявив, що Білорусь безкоштовно отримала від Росії ядерні ракети "Іскандер": проти кого хоче застосувати
Лукашенко заявив, що Білорусь безкоштовно отримала від Росії ядерні ракети

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія подарувала РБ ядерні ракети "Іскандер".

Режим Олександра Лукашенка продовжує нарощувати військову співпрацю з Росією та ставати її сателітом у військовій сфері. Нещодавно білоруський лідер оголосив про отримання від Кремля безоплатної партії тактичних ракетних комплексів "Іскандер-М", здатних нести ядерні боєголовки. Пише ТСН. 

Про це пише The Moskow Times.

"Треба сказати спасибі росіянам: вони нам здорово допомогли в минулому році... Ми у росіян за їхні гроші, — правда, ми платимо їм за іншими рахунками, - отримали такі комплекси, як "Іскандер", - сказав білоруський диктатор.

Лукашенко підкреслив, що використання таких комплексів і ядерних ракет вимагає суворого дотримання певного протоколу. Також необхідні резолюції кількох високопоставлених чиновників для приведення цих озброєнь в дію.

Слід зазначити, що раніше Лукашенко не називав "своїми" тактичні ядерні ракети, які Путін запланував розмістити в Білорусі.

"І не треба говорити: "Ось, тільки будуть зберігати, це не наша зброя". Це наша зброя, яка сприятиме суверенітету і незалежності", - сказав Лукашенко.

Він додав, що видав розпорядження відновити майданчики, на яких розміщувалися ракети з ядерними боєголовками, а слідом за тактичною ядерною зброєю в разі необхідності Білорусь може отримати і стратегічну.

До того ж, Лукашенко натякнув, що отримані від Москви ракети, можуть бути спрямовані проти Польщі, яку він звинуватив у плануванні вторгнення на територію Білорусі. Лукашенко заявив, що гарантії, дані йому в 1990-х роках, були "розтоптані" і "порушені" і що Білорусь змушена повернути ядерну зброю на свою територію.

Російська ядерна зброя у Білорусі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко наприкінці грудня 2023 року заявив, що Росія завершила розгортання тактичної ядерної зброї у його країні. Заява Лукашенка пролунала на тлі посилення Росією погроз на адресу заходу.

До того ж, авіабаза "Ліда", де розмістили небезпечну зброю, розташована за 40 кілометрів від литовського кордону, а значить і кордону НАТО.

Пізніше білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що хоче обговорити нову безпекову доктрину Білорусі з урахуванням отримання від РФ ядерної зброї. Проте стовідсоткового підтвердження отримання Лукашенком такого типу озброєння досі нема.

Статьи по теме
Лукашенко заявив, що Білорусь готується до війни
Лукашенко заявив, що Білорусь готується до війни

Білорусь "не хоче воювати", втім готується до цього. В країні продовжується підготовка відповідних підрозділів й не тільки.
02.04 — 268

Лукашенко заявив, що у Білорусі з'явилися
Лукашенко заявив, що у Білорусі з'явилися "Іскандер-М", щоб "захистити себе"

Глава білоруського режиму Олександр Лукашенко визнав, що на озброєння надійшли два дивізіони ракетних комплексів "Іскандер-М". Також на території країни розташовується і тактична ядерна зброя.
21.02 — 356

Лукашенко заявив, що не гарантував безпеку для Пригожина
Лукашенко заявив, що не гарантував безпеку для Пригожина

Олександр Лукашенко заявив, що не давав ніяких гарантій безпеки для керівника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина.
26.08.23 — 734