Контракти.ua

272  —  11.01
ВМС США збили понад 20 ракет і безпілотників хуситів у Червоному морі, - CNN
ВМС США збили понад 20 ракет і безпілотників хуситів у Червоному морі, - CNN

Хусити здійснили одну з найбільших атак у Червоному морі за останні місяці. Військово-морські сили США збили 24 ракети і безпілотники бойовиків, запущених з території Ємену.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

За словами двох представників Пентагону, внаслідок масованого запуску безпілотників і ракет не було пошкоджено жодного корабля і ніхто не постраждав.

У ліквідації ворожих повітряних цілей брали участь три есмінці. США мають кілька кораблів у Червоному морі в рамках операції "Вартовий процвітання" - багатонаціональної місії, спрямованої на захист судноплавства в одному з найбільш важливих водних шляхів світу. До її складу входять понад 20 країн.

"Ми можемо підтвердити, що сьогодні у південній частині Червоного моря стався напад хуситів. Ми надамо додаткові подробиці, коли вони стануть відомі", - сказав третій представник оборонного відомства США.

Хусити заявили, що запускають безпілотники і ракети на знак солідарності з палестинським народом. Перша серія атак, що почалася невдовзі після початку війни між Ізраїлем і ХАМАС, була спрямована на комерційні судна, що мали певний зв'язок з Ізраїлем.

Водночас, командувач Центрального військово-морського командування США, віце-адмірал Бред Купер заявив, що більшість останніх нападів не мали жодного відношення до Ізраїлю, навіть попри те, що у протистояння втягується дедалі більше країн.

За оцінками США, прямий зв'язок з кораблями, що зазнали нападу, мають 55 країн. Вони пов'язані або через державу прапора корабля, або через національність екіпажу, або через походження і пункт призначення корабля, або через власника судна.

"Вплив цих атак поширюється по всьому світу, і, як ми вже говорили, це міжнародна проблема, що потребує міжнародного вирішення", - сказав віце-адмірал Купер.

Також зазначається, що інцидент стався під час візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена на Близький Схід у спробі стримати війну в Секторі Газа та запобігти регіональній ескалації.

Атаки хуситів на кораблі у Червоному морі

У листопаді воєнізоване угрупування шиїтів-зейдитів, що діє на території Ємену, відоме як "єменські хусити", розпочали атаки на цивільні судна у Червоному морі, що мають зв'язки з Ізраїлем. Це відбувається на тлі війни Ізраїлю з ХАМАСом, - останніх підтримують єменські бойовики та Іран.

19 грудня Пентагон оголосив про початок спецоперації "Вартовий процвітання" (Operation Prosperity Guardian), щоб захистити судна від хуситів. До коаліції приєдналися більше 20 країн.

Днями хусити намагалися атакувати кілька суден у Червоному морі за допомогою дрона, але його збив військовий корабель США.

Також для протистояння атакам ісламістів, до акваторії Червоного моря зайшов американський атомний авіаносець USS Dwight Eisenhower.

У Великій Британії пригрозили хуситам наслідками за атаки на кораблі у Червоному морі.

У Лондоні підкреслили, що Тегеран розділяє відповідальність за припинення нападів хуситів у Червоному морі.

Статьи по теме
На один із штатів США не поширюється 5-та стаття НАТО, - CNN
На один із штатів США не поширюється 5-та стаття НАТО, - CNN

Американський штат Гаваї не підпадають під дію 5-ї статті НАТО про колективну оборону.
01.04 — 211

Росія виробляє для війни з Україною втричі більше снарядів, ніж США та Європа, - CNN
Росія виробляє для війни з Україною втричі більше снарядів, ніж США та Європа, - CNN

Росія виробляє майже втричі більше артилерійських боєприпасів, ніж США та Європа здатні поставити Києву, що є ключовою перевагою напередодні нового російського наступу в Україні цього року.
12.03 — 181

Наприкінці президентства Трампа з Білого дому зникла папка з секретними даними про РФ, - CNN
Наприкінці президентства Трампа з Білого дому зникла папка з секретними даними про РФ, - CNN

Наприкінці президентства колишнього глави США Дональда Трампа з Білого дому зникла папка, яка містила суворо секретну інформацію про втручання Росії у вибори.
17.12.23 — 356