Контракти.ua

378  —  30.12.23
Корупція у ВЛК може зрости вдвічі: голова НАЗК назвав головні ризики
Корупція у ВЛК може зрости вдвічі: голова НАЗК назвав головні ризики

Весь документообіг під час проходження військово-лікарської космісії паперовий, а це означає, що будь-які документи на будь-якій стадії можна замінити й підробити.

Регулювання роботи військово-лікарських комісій є недосконалим, а збільшення їхньої кількості вдвічі лише збільшить удвічі корупцію. Пише ТСН. 

Про це в ефірі національного телемарафону заявив голова НАЗК Олександр Новіков.

При цьому він перерахував найбільші ризики для корупції.

“По-перше, не визначено чіткого терміну, протягом якого має бути сформований відповідний висновок військово-лікарської комісії. По-друге, не визначено чітко критерії, за якими хвороба буде пов’язана з участю в діях із захисту батьківщини. По-третє, окремі хвороби є дивною підставою для видавання відповідних висновків. Ми встановлювали, наприклад, що депресія була підставою для видавання висновку військово-лікарською комісією про обмежену придатність для несення військової служби”, – зауважив голова НАЗК.

Найголовнішим ризиком для корупції Олександр Новіков назвав те, що весь документообіг під час проходження військово-лікарської комісії паперовий.

“Це означає, що будь-які документи на будь-якій стадії потім можна замінити й підробити, і не залишається цифрового сліду. Це створює величезний простір для корупції", – наголосив він.

Нагадаємо, зміни у правилах щодо проходження військово-лікарської комісії, які покликані викорінити фальсифікацію медичних довідок, містять ризики того, що до армії можуть потрапити люди з ВІЛ-інфекцією та психічними порушеннями.